KCDK-E: Lozan’ın yıl dönümünde Maxmur’a ambargo protesto edilecek

Avrupa’daki Kürtler, Lozan Antlaşması’nın 97’inci yıl dönümünde Maxmur Kampı’na yönelik uygulanan ambargoyu protesto edecek.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, 24-25 Temmuz tarihlerinde Lozan Antlaşması’nın 97’inci yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek eylemlerde Maxmur Kampı’na yönelik 10 aydan fazla bir zamandır uygulanan ambargoyu protesto etmeye çağırdı.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı açıklamasında şunlara dikkat çekti: “24-25 Temmuz'da Kürdistanı bölen Lozan Antlaşması’nın yıldönümünde Maxmur Kampı'na uygulanan ambargo ve kuşatmayı protesto ediyoruz.

Kürdistan'ın uluslararası güçler eliyle 4 parçaya bölünmesinin resmiyete kavuşturulduğu Lozan Antlaşması'nın 97. yıl dönümünde Kürdistanlılar ve dostları Maxmur Kampı'na uygulanan ambargo ve kuşatmayı protesto yürüyüşü gerçekleştirecek.

Birleşmiş Milletler tarafından siyasi mülteci kampı olarak kabul edilen Maxmur Kampı’nın yasal güvenceyle güvenliğinin sağlanması talep edilecektir.

20. yüzyılın insanlık ayıbı olan bu soykırımcı Lozan Antlaşması sebebiyle Kürt halkı tüm parçalarda statüsüz bırakılmış durumdadır. Kürt halkının toprağının gasp edilmesi, kültürel miras ve değerlerinin yok edilerek asimilasyona uğratılmasının resmileştirildiği utanç verici antlaşma.

Bu antlaşmayı kendilerine yasal bir güvence sayan bölge gerici ülkeleri ve soykırımcı Türk devleti bu sayede 21. Yüzyılda da katliam ve zulmünü devam ettirmektedir.

Maxmur Kampı'na uygulanan ambargo ve kuşatma binlerce kişiyi ekonomik olarak da zor durumda bırakmış durumdadır. KDP güçleri geçimini sağlamak isteyenlerin başka yerlere ulaşımını engellemektedir. Yine bölgede halen tehlike teşkil eden DAİŞ çeteleri yüzünden halk hayvancılık da yapmakta zorlanmaktadır.

10 ayı aşkın bir zamandır süren ambargo ve kuşatma Maxmurlu halkını her anlamda tehlikeye sokmuş durumdadır

Soykırımcı Türk devletinin Maxmur Kampı'na yönelik hava saldırıları devam etmektedir. Yapılan uçuşlarda Maxmur halkı hedef alınmaktadır. Bilindiği gibi onlarca insan bu saldırılarda yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir.

BM tarafından siyasi mülteci kampı olarak kabul edilmesine rağmen sessizlik hakimdir. Hem BM ve hem de Irak merkez hükümeti bugüne kadar ambargo ve Türk devletinin işgalci saldırılarına karşı hiçbir tepki göstermemiştir.

Maxmur halkı bir güvence ve statüye kavuşturulmaz ise büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Bu nedenle acilen Maxmur Kampı’nın güvenliğinin sağlanarak tehlikelere karşı korunması gerekmektedir.

24 Temmuz günü Cenevre’de BM önünde başlayıp 25 Temmuz’da Lozan Antlaşması'nın gerçekleştirildiği bina önünde son bulacak 2 günlük yürüyüşte Maxmur üzerindeki ambargo ve Türk devletinin katliam tehditlerini protesto edeceğiz. Maxmur Kampı’nı siyasi mülteci kampı olarak kabul etmiş BM’yi göreve çağıracağız.

KCDK-E olarak bu utanç antlaşmasına imza atan, Kürdün katliamına onay veren ve bugün yaşanan acıların sebebi olan antlaşmayı ve bu antlaşmaya sığınarak soykırım saldırılarını sürdüren tüm işgalci, soykırımcı ve katliamcı güçlere karşı 24 Temmuz’da Cenevre’de saat: 13:00’de BM binası önünde gerçekleşecek yürüyüşe ulusal birlik ruhuyla bütün Kürdistanlıları ve dostları güçlü katılmaya çağırıyoruz.”