‘Kimyasal Erdoğan’ Almanya’da protesto edildi-YENİLENDİ

Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda gerillalara yönelik sürdürdüğü kimyasal saldırıları ve bu saldırılara sessiz kalan OPCW’ye (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) karşı Almanya’da protesto eylemleri yapıldı.

Almanya’nın Kassel, Saarbrücken, Frankfurt ile Hamburg kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin HPG gerillalarına ve Kürdistan doğasına karşı kimyasal silah kullanımını protesto etti.

KASSEL

Kassel’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine Kürtler ve dostları Kassel Hauptbahnhof önünde toplandı.

Saat 15.30’da başlayan eylem yaklaşık iki saat sürdü. Türk devletinin işlediği savaş suçlarına dikkat çekilen eylemde, el broşürleri de dağıtıldı.

Eylem, sloganlarla sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı bir protesto eylemi düzenledi

Europa Galeria önünde toplanan çok sayıda eylemci, Türk devletinin uluslarası mahkemelerde yargılanması talebinde bulunan pankartlar taşıyarak, TC devletinin insan hakları ihlallerini protesto ettiler.

DKTM Saarbrücken adına yapılan konuşmada, Alman hükümetinin Türk devletine karşı derhal yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

Eyleme çağrı yapan ve destek sunan Seebrücke Saar oluşumu adına da bir konuşma yapıldı.

Konuşmacı özellikle Alman devletinin Türk devleti ile olan kirli çıkar ilişkisini sert eleştirerek, Rojava’ya dönük olası saldırılara karşı da Kürt özgürlük hareketinin yanında olacaklarını belirtti. 

Eylem ”Bijî berxwedana gerîla“ sloganları ile son buldu. 

FRANKFURT

Mannheim, Giessen, Mainz, Darmstadt’tan gelenlerin de katılımıyla Frankfurt merkez tren istasyonundan başlayarak Römerplatz’a kadar bir yürüyüş düzenlendi.

AKP/MHP iktidarındaki Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik yüzlerce kez kimyasal gaz kullanıldığı belirtilen açıklamalarda, “Çocuk katili Erdoğan” yazılı pankartla birlikte kimyasal gaza karşı beyaz elbiseler ve maskeler takılarak, savaş suçlarına dikkat çekildi.

Yürüyüş esnasında Almanca bildiriler okundu.

Yürüyüşe Alman gençleri de kendi pankartlarıyla katıldı.

Kentin işlek caddelerinden geçen eylemciler, Römer’de miting düzenledi.

Burada konfederasyon eşbaşkanları tarafından yapılan konuşmalarda, “6 aydır Türk devleti ve ona eşlik eden ihanetçiler, gerilla direnişi karşısında yenilgi yaşadığını görünce kimyasal gaz kullanımına başvurmuştur. Bu kimyasal silahlar, dünyada yasaklanan gazlardır. Yasaklanan kimyasal silahlarla gerilla şehit düştüğünde tüm dünya gözünü kapatıyor. Avrupa devletlerinin hepsi de Türk devletinin ortağıdır. Türk devleti ne kadar suçluysa AB devletleri ve ABD de o kadar suçludur” ifadeleri kullanıldı.

Yürüyüş “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Katil Erdoğan” ve “Bimre xiyanet” sloganlarıyla sona erdi.

HAMBURG

İşgalci Türk ordusunun HPG gerillaları ve Güney Kürdistan halkına yönelik kimyasal gaz kullanımını protesto etmek için Hamburg’da bir protesto yürüyüşü düzenlendi.

Hamburg DKTM ve Rojava Defend’in çağrılarıyla düzenlenen yürüyüşte, Türk ordusunun kimyasal gazlar kullanarak savaş suçunun yanı sıra insanlık suçu işlediğine dikkat çekildi. Kimyasal saldırılarda şehit düşen gerillalar şahsında yapılan saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik şimdiye kadar 323 kez kimyasal gaz kullandığını hatırlatarak, 50 sivil insanın yanı sıra birçok gerillanın da yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Diktatör Erdoğan’ın Batılı devletlerin sessizliğinden güç alarak bu insanlık suçunu işlediğini söyleyen Özdemir, Erdoğan’ın ayaklarına kırmızı halı serenlerin de bu suça ortak olduğu belirtti ve ekledi: “Diktatörü ödüllendireceğinize onu Lahey’de yargılayın.”

Kürt dostu olan Sosyolog Martin Dolzer de kimyasal gaz kullanımının insanlık suçu olduğunu belirterek, bunu kullanan Erdoğan ve Türk ordusunun bütün unsurlarının mutlaka yargılanması gerektiğini söyledi.

Kimyasal saldırılara dikkat çekmek amacıyla yapılan yürüyüşün en önünde ise bu saldırılardan korunmak için temsili elbise giyenler yer aldı.

Eylemde, “Kimyasal Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Ödüllendirmeyin, yargılayın” sloganları atıldı.