KON-MED’den Dersim Festivali’ne katılım çağrısı

KON-MED, Almanya’nın Frankfurt kentinde bugün başlayan ve yarın sona erecek olan Avrupa Dersim Kültür Festivali’ne katılım çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Almanya Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu şunları belirtti: “Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Avrupa Dersim Kültür Festivali bu yıl ‘Dilime, inancıma, doğama, kültürüme ve kimliğime dokunma', ‘Dersim Ya Mao' şiarı altında bugün Frankfurt şehrinde başlayıp yarın zengin programla devam edecektir.

Dersim halkının çektiği acı ve baskıların, tarihsel olarak soy kırımın açtığı tahribat Dersim Kültür Festivali’nde birlik ve beraberlik oldukça da anlamlıdır. Bu anlamda içinde geçtiğimiz süreç itibarıyla Dersim Kültür Festivali’ne güçlü katılım önemlidir. Çünkü muhalefet yapan her kesimin tutuklandığı bir süreçte geçiyoruz. İnsan hakları kırıntısının olmadığı, en temel hakların ortada kaldırıldığı bir süreçtir.

AKP/MHP gerici faşist ittifakla Olağan Üstü Hal ve KHK kararnameleriyle azgın faşist yasaların uygulandığı, devletin yapılarının bu faşist zihniyet tarafından ele geçirildiği, 'Tecritin kırılması, faşizmin yıkılması ve Kürdistan'ın özgürleştirilmesi' hamlesinde; süresiz dönüşümsüz ve zindanlardaki devrimcilerin bu süresiz açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdüğü tarihi kritik bir dönemi yaşıyoruz. Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkının katliamla bastırılması, azınlık mezhep ve inançların yok sayılması, Alevi inancına sahip olmalarından kaynaklı, Türk devletin yeni Osmanlı politikasıyla değişik Osmanlı oyunlarıyla ya katliam ya da vb. zihniyetle yok etme planlarıyla karşı karşıya olmaları bir gerçekliktir.

KON-MED olarak, Dersim kurumlarının düzenledikleri festivale başta Almanya Demokratik Kürt Toplum Federasyonları, kadın, genç, tüm inanç kurumları başta olmak üzere; meclislerimiz ve emek cephesinde yer alan her kesim siyası ideolojik farklılıklarıyla kendi renkleriyle Avrupa Dersim Festivaline katılmalı, devletin faşist sindirme politikası, katliamcı yüzünü teşhir etmeleri için haykırmalıdırlar.

Özellikle yarın festivalin ikinci gününde, yediden yetmişe herkese bu festivale katılma, Dersim’in öz kültürü, inancı, kimliği ile buluşma çağrısını yapıyoruz.”