KON-MED ikinci kongresini gerçekleştirdi

Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), 2 yıl aradan sonra 2. Olağan kongresini yaptı

KON-MED 2021 yılının 2. Olağan kongresine, “Azadîya Serok Azadîya Meye, dem Dema Azadîye ye”, “Kurumlaşalım Özgürleşelim ve Özgürlük Paradigmasını İnşa Edelim, Önder Apo’yu Özgürleştirelim” sloganıyla startını verdi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından divan seçimi yapıldı ve yıllık faaliyet raporları okundu.

Kongreye, FCK (Kürdistani topluluklar Federasyonu - Güney Almanya) FED-KURD (Federasyona Kurdistanîyên Azad-Doğu Almanya) FED-DEM (Federasyona Civaka Demokratik A Kurdîstanîyên- Li Bakûrê Almanya) FED-MED (Federasyona Civakên Azad yeni Mezopotamya li NRW) FCDK-KAWA (Federasyona Civaka Demokratik A Kurdiastanîyan E.V), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) temsilcilerinin yanı sıra  300 delegeden oluşan yüzlerce kişi katıldı. Kongreye, Die Linke, MLPD temsilcisi Peter Weispfennig, Maraş İnisiyatifi ve Dersim İnşa Kongresi de katıldı.

Kongre açılış konuşmasında, Türk devletinin Kürdistan’a dönük işgal girişimine değinen Tahir Köçer, kongrenin bu saldırılara cevap olması gerektiğini belirterek “Almanya’da yaşayan Kürt kitlesi bu kongreyi Önderliğin özgürlüğü, Kürdistan’ı sahiplenme ve özgürleştirmeye adadı. Şehitlere layık olma, önderliğe layık olma temelinde kongremizi gerçekleştiriyoruz” dedi.

Daha sonra KCDK-E eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç birer konuşma yaptı. Koç, “işgalci T.C. devleti 24 Nisan’da Zap, Metina ve Avaşîn bölgelerini işgal etmek istedi. Dün de Maxmur kampını bombaladı. T.C. hedefini açık belirtti. Ermeni soykırımı yıldönümünde bunu yaparak Kürtleri soykırımdan geçirmek istedi. Kürt çocukları gençleri kadınları direndi. T.C. geri çekilmek zorunda kalınca ne yazık ki ihanet çizgisi devreye girdi. Gerilla direnişini selamlıyoruz. Her yer Zap her yer Avaşîn her yer Metina diyoruz. Her alanda direnmek gerekiyor. Bu kongreyi de önderliğin özgürlüğü için bir hamlenin başlangıcına vesile olmasını istiyoruz. Divan adına ve KCDK-E adına gerillayı selamlıyorum” dedi.

Fatoş Göksungur, “dün Maxmur’a hava saldırısı yapıldı. BM denetimindeki Maxmur’a saldırıyı kabul etmiyoruz. Protesto ediyoruz. Yıllardır sürdürülen işgal ve soykırım saldırısı 24 nisanda yeni bir konsept olarak karşımıza çıkarılmıştır. Şengal, Rojava ve Başûr Kurdistan’a saldırıyor. Saldırıların en büyüğü ise, Reber Öcalan’a uygulanan tecrittir. Kim Kürdistan’ı koruyorsa saldırı ona dönüktür. Kürdistan’ın bütün değerlerine saldırıdır. Ya teslimiyet ya özgürlüktür! Kürdistan’ı özgürlüğünü, kadınlarını, çocuklarını savunan gerilladır. KDP zihniyeti peşkeş çekme istiyor. Bizler Avrupa’daki Kürtler medya savunma alanlarındaki gerillayı sahipleniyoruz. Almanya hükümetine sesleniyoruz. TC demokrasi ülkesi değil. Demokrasi ile yönetilmiyor. TC mafya ile işbirliğinde Kürtleri soykırımdan geçiriyor. Avrupa’nın TC’ye verdiği her destek Kürdistan’a mermi olarak dönmektedir” açıklamasında bulundu.

MLPD temsilcisi Peter Weispfennig ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamlayarak konuşmasına başladı. Weispfennig, “Öcalan’ın komünal düşüncelerini

Kobanê ile dayanışmamızı bir kez daha buradan belirtiyoruz. PKK yasağını kaldırılması gerekiyor. Bence PKK yasağının temeli anti-komünizme dayanan sağcı faşizan bir fikir. Weispfennig, konuşmasını bitirirken “Azadî  ji bo Kurdistan” diyerek bitirdi.

Kürdistan Komünist partisini temsilen gelen Hüseyin Topalak’da “devlet yeni bir dizayn içerisinde. 17 bin faili meçhul denilse de faili bellidir. Peşmergelerin öldürülmesi Türk devletinin bir oyunudur. Kürtler arası bir çatışma Barzani’ye kazanım sağlamayacaktır.

MARDEF Genel Meclisi de KON-MED ile omuz omuza mücadele etme temelinde Almanya’daki demokrat ve çevrelere yönelik duyarlılık çağrısında bulundu.

Aveg-Kon eş başkanı Serpil Aslan, “içerde ekonomik sorunlar yaşayan sömürgeci diktatörlük bir yandan Kürtlere bir yandan işçi emekçilere saldırıyor. Rojava’ya dönük saldırıların ne kadar örgütlü olduğu yapılan itiraflarla açığa çıkıyor. Bizler de faşist saray rejiminin içine girdiği krizi birleşik mücadele ile aşabiliriz birleşik mücadele güçleri faşist saray rejimine direniyor. Aveg-Kon olarak saray rejimi yıkılmadan Kürdistan özgür olamadan işçi emekçiler özgürleşmeyecek” dedi.

Kongrede Die Linke adına da bir konuşma yapıldı.

KON-MED yeni dönem eşbaşkanlığına Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever seçilirken aynı zamanda 27 kişilik bir yönetim kurulu da belirlendi. Kongre slogan ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.