Kürt sanatçılardan İtalya halkı ile “Çaw Bella”lı dayanışma klibi

Kürt sanatçılar, koronavirüsten ciddi bir şekilde etkilenen ve haftalardır karantina altında yaşamak zorunda kalan İtalyan halkı ile dayanışma amacıyla “Çaw Bella” şarkısını Kürtçe seslendirdi.

40 Kürt sanatçı, İtalya halkı ile dayanışmak amacıyla “Çaw Bella” şarkısını seslendirdi, şarkı MED Müziğin Youtube sayfasında yayınlandı.

Korana virüs (COVİD-19) salgını tüm dünyada hızla yayılırken, salgının en ağır sonuçlarının olduğu yerlerin başında ise İtalya geliyor.

Kürt sanatçılar İtalya halkıyla dayanışma amacıyla ortak bir klip hazırladı. Dört parça Kürdistan ve Avrupa’da yaşayan 40 müzisyen ve yorumcunun katıldığı projeyi MED Müzik organize etti.

 

 

‘HER ZAMAN BİRLİKTEYİZ’

Mizgin Tahir, Xelil Xemgin, Hasan Şerif, Dilovan, Rotinda, Deniz Deman, Ayfer Düzdaş’ın da aralarında bulunduğu sanatçılar İtalyan halk şarkısı olan Ciao Bella’yı (Çaw Bella) Kürtçe seslendirdi. 90 saniyelik klibin sonunda ise Kürtçe ve İtalyanca ‘Her zaman birlikteyiz’ anlamına gelen “Sepre siamo insieme-Eme her dem bi hevre bin” mesajı verildi.

Dünyanın birçok ülkesinde karantina altında yaşamak zorunda kalanlar, “Çaw Bella”yı balkonlarından, pencerelerden seslendirdi.

Birçok dilde ve ülkeye göre seslendirilen “Çaw Bella” şarkısının hikayesine ilişkin ise şöyle:

ANTİ FAŞİST HAREKETİN MARŞI

“Bella Ciao, İtalya'nın kuzeyindeki Po Ovası’nda pirinç tarlalarında zor koşullarda çalışan işçilerin söylediği bu isyankar şarkının bestecisi ve söz yazarları bilinmiyor.

Anonim folklorik şarkının sözleri, sabah pirinç tarlasına çalışmaya giden bir adamın evde bıraktığı eşine hitaben söylediği sözlerden oluşuyor. 2. Dünya Savaşı’yla birlikte İtalya'da önce Mussolini'ye, sonradan da Alman işgalcilere karşı mücadele veren İtalyan anti-faşist direnişçiler tarafından sözleri değiştirilerek, marş formatında söylenmeye başlandı. Direnişin bir sembolü haline gelen şarkı, kısa sürede tüm anti-faşist grupları bünyesinde toplamış olan İtalyan partizanlarının resmi marşı haline geldi.

Savaştan sonra da haksızlığa, eşitsizliğe karşı mücadeleyi benimseyenlerin, devrime inananların, sosyalistlerin marşı, yani bir devrim şarkısı olmayı sürdüren Bella Ciao dünyanın dört bir köşesinde onlarca farklı dilde seslendirildi.

Klip MED Müziğin Youtube sayfasında yayınlandı.

Çaw Bella’yı seslendiren Kürt sanatçılar ise şunlar:

Merdan Zirav

Mazlum Gül

Mazlum Rewşen

Murat Bakrak

Memo Yapıştıran

Memo Gül

Yasin Poyraz

Şervan Ayaz

Direj

Memo Yamalak

Ali İkizer

Şazad Soran

Eser Gül

Faruk Kemanger

Nurhak

Gürsel Dayan

Şêrzad

Mizgin Tahir

Hozan Aydın

Xezal

Rotinda

Hasan Şerif

Hêja

Serhat Çarneva

Deniz Deman

Binevş

Seyîtxan

Diyar Dersim

Xelil Xemgin

Dilovan

Bülent Turan

Ayfer Düzdaş

Berfin Mamedova

Cevad Mervani

Peyvan Arjin

Zarîfe Zerîn

Kawa

Roj Elî

Azad Karahan

Simar