Kürtler ve dostları ‘cezasızlığa karşı ve adalet için’ Paris’te

Fransa’nın başkenti Paris’te altı yıl önce üç Kürt kadın devrimcinin hedef alındığı katliamın yıl dönümünde binlerce kişi bir araya geldi.

Kürtler ve dostları, Avrupa’nın dört bir yanından yola çıkarak sabahın erken saatlerinden itibaren Paris’e ulaşmaya başladı. 

Toplanma yeri olarak belirlenen Gare du Nord, aynı zamanda altı yıl önce katliamın gerçekleştiği “La Fayette” sokağının yakınında bulunuyor.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şeylemez’in fotoğraflarının taşıyan eylemciler sık sık Türk devletini protesto eden sloganlar atıyor.

Bu yıl ki eyleme onlarca Fransız kadın derneği de desteğini açıkladı. Ayrıca başta Komünist Parti olmak üzere bir çok sol organizasyon, Türkiyeli sol örgütler, eyleme katılarak dayanışmalarını ifade ediyorlar.

Altı yıl sonraki bu eylem, “cezasızlığa karşı ve adalet için” sloganıyla yapılıyor. Türk MİT’nın doğrudan sorumluluğunu ortaya koyan tartışmasız çok sayıda belgeye rağmen, herhangi bir dava henüz açılmadı.  Katil zanlısı Ömer Güney de, davanın başlamasına bir kaç hafta kala 2016 yılı sonunda şüpheli bir şekilde cezaevinde öldü.

Organizatörlerden alınan bilgilere göre, Avrupa’nın genelinde 100’ü aşkın otobüs eylem için harekete geçirildi. Ayrıca komşu ülkelerden ve kentlerden özel araçlar ve trenlerle Kürtler ve dostları, eylem alanına doğru yol aldı.

Katılıma ilişkin net bir sayı verilemiyor, zira henüz insanların eylem alanına akışı sürüyor. Humanité Gazetesi Müdürü ve Komünist Partili Patrick Le Hyaric’in eylem alanında olduğu gözlendi.  Birçok Fransız siyasetçinin de eyleme katılması bekleniyor.

Fransız devletini katliamın emrini verenleri ortaya çıkarma ve yargılamaya çağıran eylemciler, ayrıca devam eden açlık grevi eylemleri ile dayanışma mesajları veriyor.

Paris’teki eylemin temel talepleri arasında adaletin yerini bulmasının yanısıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi, İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’nin derhal İmralı’ya gitmesi ve Türk devletinin işgalciliğine son verilmesi de yer alıyor.

Alandaki kitlenin Rebuplique Meydanı’na yürümesi ve burada bir mitingle, eyleme son vermesi bekleniyor. Meydanda kurulan sahnede, altı yıl önceki katliama ilişkin mesajlar verilecek.