Kürdistanlıların yargılandığı davanın 88 ve 89’uncu duruşması görüldü

Stuttutgart’taki Stammheim’da 3 tutuklu, 2’si tutuksuz yargılanan 5 Kürdistanlının 88 ve 89’uncu duruşması görüldü.

Almanya’nın Stuttgart kentindeki Stammheim’da 2 yıldır 3’ü tutuklu, 2’si tutuksuz Kürdistanlının yargılandığı davanın 88. ve 89. duruşması Perşembe-Cuma günü görüldü. Duruşmaya Veysel S. Özkan T. Agit K. Cihan A. Evrim A. ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmanda ilk olarak Avukat Martin Heiming müvekkili Veysel S.,’nin 26 sayfadan oluşan savunmasını okudu. Veysel S. savunmasında Kürtlerin Cumhuriyet tarihi boyunca Türk devletinin baskıları sonucu katliam ve tutuklama ile yüz yüze kaldığını belirtti.

Heiming savunmayı okumayı bitirdikten sonra Federal savcılar tarafından alınan kararın doğru olmadığını belirterek, "Bu karar; Alman hukuku ya da Alman halkı adına değil, Almanya ve Erdoğan işbirliği sonucu alınmıştır” dedi.

Daha sonra Veysel S.’nin savunma avukatı Av. Johannes Murman söz alarak “Savunmaya ek olarak terörizm kimlere denilir ve ne amaçla denilir?" diye sorarak şunları belirtti: "Siz itirafçıyı dinleyerek burada çok farklı bir izlenim yaratarak, Veysel S.’yi çok tehlikeli biri olarak gösterdiniz. Bu yüzden 1030 gündür cezaevinde tecrit ediliyor. Havalandırmaya çıkarılırken ayağına pranga takılıyor ve diğer tutuklularla yan yana gelmesi engelleniyor. Veysel S.’yi cezaevi ve mahkeme arası sürekli 8 polis eşliğinde getirerek adeta mahkemeyi izlemeye gelen ziyaretçilerin gözlerinin içine sokarcasına terörize ediyorsunuz. Bunlar kabul edilir gibi değil."

Mahkeme salonun inşası ve ziyaretçilere yönelik uygulamalara dikkat çeken Avukat Murman, "Bu uygulamalarla insanlarda korku psikolojisi oluşturmaya çalışıyorsunuz. Adeta bu davayı sahiplenmelerini engellemek istiyorsunuz. Bu salonlarda yargıladığınız insanları tehlikeli birer ‘katil, terörist’ gibi yansıtmaya çalışıyorsunuz. Bu kocaman salona insanlar girdiğinde adeta tüyleri ürperiyor. Burada amaçlanan ve yaratılmak istenilen algı şudur; kim bunları sahiplenirse burada yargılananlar gibi olur. Böylece gelen insanları terörize ediyorsunuz. Bu büyük bir hukuksuzluktur. Veysel S. Kürt bir aktivisttir ve terörist değildir” diye konuştu.

Daha sonra Evrim A.’nın avukatı Franziska Nedelmann söz alarak hazırlanan 47 sayfalık savunmasını okumaya başladı. Bugün görülen duruşmaya ise, daha önce Münih’te yargılanan Müslüm Elma da katılarak destek verdi. Duruşmada Evrim A.’nın savunmasına devam edildi. Kürdistanlılardan Cihan A., Agit K. ve Özkan T.’nın savunmalarına devam edilecek. Duruşma 22-23 Nisan’a ertelendi.