Kürt heyeti Bask gençlik festivalinde

Kürt enternasyonalist heyeti, Bask'taki gençlik festivaline katıldı.

Rojava Gençlik Hareketi Diplomasi Komitesi ve Demokratik Modernite Akademisi temsilcileri, Bask'taki gençlik festivaline katıldı.

Bask ülkesinde Gazte Martxa-Gençlik Yürüyüşü gerçekleştirildi.
Gazte Martxa geleneği 1980'lere dayanıyor ve o zamandan beri anavatanlarında bağımsızlık mücadelesinde solcu Bask gençliği tarafından yürütülüyor. Bugün festival, silahlı ETA'nın (Euskadi Ta Askatasuna - "Bask Ülkesi ve Özgürlük") dağılmasından sonra şimdi bağımsızlığa giden parlamenter yoldan gitmek isteyen sol görüşlü Bask bağımsızlık partisi Sortu'nun gençlik örgütü Ernai tarafından düzenleniyor. Bask ülkesindeki sosyalist kuruluşlar, Bask gençliğinin yanı sıra yurt dışından da gençlik heyetleri davet edildi.
Bu yıl etkinliğin odak noktası, Bask Navarra Krallığı'nın Kastilya (İspanyol) Krallığı tarafından parçalanmasının beş yüzüncü yıl dönümü oldu. Bu vesileyle, 1500'den fazla genç, o zamanlar savaşın sürdüğü dağlardan geçerek Bask savaşçılarının işgalcilere sonuna kadar direndiği yere geldi.

İkinci gün yürüyüş devam etti ve Elizondo şehrine ulaşıldı. Siyasi konferanslar, paneller ve konserlerden oluşan bir program düzenlendi. Geçen gün, Paskalya Pazarı, Bask'ın ulusal bayramına denk geldiği için gençler şehrin içinden geçen merkezi gösteri için birlikte Iruña şehrine yürüdü.

Katalonya, Galiçya, İrlanda, Batı Sahra ve Kürdistan'dan gelen gençlik delegasyonları ile festival aynı zamanda uluslararası bir boyut kazandı ve çeşitli sömürgecilik karşıtı gençlik hareketleri için bir ağ sitesi haline geldi. İlgili mücadeleler hakkında fikir alışverişi yoluyla, küresel emperyalizme karşı anti-kapitalist mücadelede ortak bir tarih duygusu öne çıktı. Gelecekte mevcut güçleri bir araya getirebilmek ve enternasyonalist dayanışma temelinde projeler üzerinde birlikte çalışmak için ortak hareket edilmesi kabul edildi.