Kürt ve İsviçreli gençler Basel’de Hollanda’yı protesto edecek

Hollanda'nın Den Haag kentindeki Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) önünde 3 Aralık'ta düzenlenen eylem sırasında 55 Kürt gencinin gözaltına alınmasına tepki amacıyla İsviçre’nin Basel kentinde bir yürüyüş yapılacak.

Kürt ve İsviçreli gençlik hareketleri bugün saat 18.00’de bir protesto eylemi gerçekleştirecek.

Eylemde, Hollanda’da gözaltına alınan gençlerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapılacak.

Eyleme ilişkin yapılan çağrıda “3 Aralık 2021'de Avrupa'daki Kürt Gençlik Hareketi (TCŞ/TEKO-JIN) aktivistleri tarafından Hollanda'nın Den Haag kentinde Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) önünde eylem düzenledi. Dünya basınında geniş yankı bulan bu eylemin ardından Hollanda polisi gençlere saldırdı. Saldırı sonucunda 55 kişi gözaltına alındı, 10 kişi de yaralandı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

“Türk ordusunun Kürdistan'da savaş suçları işlediğini ve kimyasal silah kullandığını defalarca kanıt ve tanıklarla göstermemize ve orada bağımsız soruşturma talep etmemize rağmen OPCW herhangi bir işlem yapmadı. Elbette Kürdistan gençleri ve arkadaşları, kimyasal silahlarla katledilen çocukların karşısında hiçbir şey olmamış gibi duramazlardı. Son yılların en görkemli eylemiyle OPCW binasına girip işgal etmeyi başaran genç aktivistler, polisin acımasız ve şiddetli saldırılarına maruz kaldı. Bu eylemi gerçekleştiren, onlarca polis tarafından susturulamayan, ‘Bijî Serok APO!’ sloganıyla OPCW'yi sallayan tüm yoldaşları kutluyoruz. Kendilerini güçlü duruşlarından ve kararlı eylemlerinden dolayı kutluyor, bu eylemi en başta amacına ulaştıran bu büyük direnişi memnuniyetle karşılıyoruz.

55 yoldaşımız şu anda Hollanda'da çeşitli cezaevlerinde rehin tutuluyor, 10'u gözaltında yaralandı. Örgütlü bir güce karşı saldırı olamayacağını hepimiz biliyoruz. Başta yurtsever gençlerimiz olmak üzere Avrupa'nın her yerindeki halkımız sokağa çıkmalı, çocuklarının arkasında durmalı, bu kurumların sessizliğini teşhir etmeli ve polisin saldırılarına karşılık vermelidir.

Bizim için direnenler bugün öldürülüyor, tutuklanıyor ve susturuluyor. Dün onlar direndilerse bugün direnme sırası bizde. Yüreği özgürlük tutkusu için atanları hiçbir güç durduramayacak.

Bugün sokağa çıkma, gençliğin ve mücadelenin arkasında durma günü! Tüm yoldaşlarımız serbest bırakılana ve OPCW bölgeye bağımsız bir heyet gönderene kadar eylemlerimizle alanlarda olmayı sürdüreceğiz.”