Londra’da Haziran ayı şehitleri anıldı

Dersim'de 1996 yılında gerçekleştiği fedai eyleminde ölümsüzleşen Zeynep Kınacı (Zilan) ve ARGK gerillası Bektaş Ülger (Hasan) İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen kitlesel bir etkinlik ile anıldı.

Kürt Halk Meclisi ve Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından Dersim'de 1996 yılında gerçekleştiği fedai eyleminde ölümsüzleşen Zeynep Kınacı (Zilan) ve 2000 yılında yaşamını yitiren ARGK gerillası Bektaş Ülger (Hasan) şahsında bir anma etkinliği düzenlendi.

KCC binasında gerçekleşen anmaya Birleşik Devrim Hareketi üyeleri, Kürdistanlılar ve dostları, Bektaş Ülger’in annesi Fatma Ülger ile çok sayıda kişi katıldı.

Salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Zeynep Kınacı, Bektaş Ülger ve İzmir’de katledilen HDP’li Deniz Poyraz’ın fotoğraf ve afişleri asıldı. Anma Deniz Poyraz şahsında devrim ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından Zeynep Kınacı ile Bektaş Ülger’in yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim sırasında sık sık “Şehit namırın” sloganları atıldı.

‘ZİLANLAŞMAK FEDAİLİĞİN ADIDIR’ 

Sinevizyonun ardından etkinliğe Skype üzerinden bağlanan Avrupa Kürt Kadın Hareketi aktivisti Gönül Kaya, Zilan, Bektaş Ülger, Ulaş Dersim, Sema Yüce ve Fikri Baygeldi şahsında tüm Haziran şehitlerini anarak konuşmasına başladı. Zilan’ın Kürdistan gerçekliğini ifade ittiğini vurgulayan Kaya, “Nasıl ki, Mart ayı Mazlumlaşmak, Mayıs ayı Hakileşmek, Ferhatlaşmak ise Haziran ayı da Zilanlaşmanın ayıdır. Zilan yoldaş Kürt özgürlük hareketinde fedaileşmenin adıdır. Zilanlaşmak inkar ve imha yönelimlerine karşı bir duruş, eşitsizliğe tahakküme ve her türlü gericiliğe karşı Önder Apo çizgisinde buluşmadır. Zilan yoldaş fedai eylemini Önder Apo ‘benim komutanımdır’ diyerek aydınlığın ve özgürlüğün yolunu bizlere göstermiştir. Zilan yoldaşı anarken bir kez daha belirtiyoruz ki, Önder Apo’nun üzerindeki tecridi kırmak özgürlüğü sağlamak bizim mücadele ve yaşam gerekçemizdir” dedi.

Kürt Kadın İnisiyatifi adına konuşan Besime Başar, Zilan’ın Kürt kadın mücadele tarihinde dirilişin adı ve günü olduğunu ifade etti. Başar, “Zilan hevalin başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu kadınları açısından bir özgürlük ve bir öz savunma iradesinin adıdır. Zilan yoldaşın direniş ve mücadele çağrısını esas alarak alanlarda, meydanlarda sokaklar da buluşacağız bu işgalci ve sömürgecileri ve politikaların lağvedeceğiz” diye konuştu.

‘AJAN ZİHNİYETİ LANETLİYORUZ’ 

Şehit Aileleri Komisyonu Sözcüsü Ali Poyraz ise özellikle Kürdistan’da işbirlikçi ve ilkel milliyetçi anlayışın yarattığı şahadetlere dikkat çekerek, şunları söyledi: “Son olarak Ulaş Dersim arkadaş bu ajan işbirlikçi çevreler Türk devleti ile birlikte yoldaşlarımızın şehit düşmesine yol açıyor. Deniz Poyraz’ı katleden zihniyet ile Güney Kürdistan’daki işbirlikçi ajan zihniyet aynıdır. Bu zihniyet faşizme ve işgalcilere hizmet ediyor. Biz bu zihniyeti lanetliyor ve kınıyoruz. Ve diyoruz ki direnenler kazanacak faşizm kaybedecek.”

HBDH: ZİLANLAŞACAĞIZ! 

Halkların Birleşik Devrim Hareketi adına konuşan Helin Yoldaş, Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan’da özgür bir dönemden geçildiğini ifade ederek, faşist devlet terörü, soykırımcı ve inkarcı sömürgeci zulmün sürdüğüne dikkat çekti. Helin Yoldaş, bu işgalci faşizme karşı Zilanlaşarak cevap olunacağını ifade ederek, “Faşizm, Heftanin’de sömürgeciliğe kök söktüren ulusal özgürlük direnişine, direnenlerin ve mücadele edenlerin barikatlarına çarpmıştır. Haklı ve onurlu bir mücadele yürütüyoruz. Faşizm Zilan ve Hasan yoldaşların şahsında mutlaka yeniletecektir” diye kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından Mehmet Aksoy Çocuk Grubu sahne alarak ‘Direnmek yaşamaktır’ şarkısı ve Kürtçe ezgileri seslendirdi. Kitle çocuk grubuna eşlik ederek ayakta alkışladı.

Son olarak Kürt sanatçı Zeyno sahne alarak, Kürtçe klamlar seslendirdi.