Lozan’dan Cenevre’ye Kürt ulusal birlik yürüyüşü düzenlenecek

Lozan’da bir araya gelen 4 parça Kürdistan’dan farklı kurum ve partilerin temsilcileri, 5-6 Aralık tarihleri arasında Lozan’dan Cenevre’ye ulusal birlik yürüyüşü düzenleyeceklerini duyurdu.

İsviçre’nin Lozan Kentinde bir araya gelen Kürt siyasi parti ve kurum temsilcileri, Kürt ulusal birlikteliğinin sağlanması üzerine tartışmalar yürüttü. Lozan Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya KNK, KCDK-E, YNK, PYD, Goran ve PJAK’ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı. Başta Rojava olmak üzere 4 parça Kürdistan’da yaşanan gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Kürt ulusal birlikteliğinin sağlanmasının önemi üzerinde duruldu.

Toplantıda ayrıca, 4 parça Kürdistan’da yaşananlara dikkat çekmek için 5-6 Aralık tarihleri arasında Lozan’dan Cenevre’ye ulusal birlik yürüyüşü düzenleneceği açıklandı.

KOÇ: ULUSAL BİRLİK İÇİN LOZAN’DA OLACAĞIZ

Toplantıda konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Kürtlerin ciddi bir soykırımla karşı karşıya olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Kürtler olarak varlığımız her zamankinden daha fazla tehlike altındadır. Bugün hem Rojava hem de Başûr'da büyük bir saldırı var. Bakur halkımız yoğun bir baskı altında, Rojhilat'ta İran rejimi Kürtleri katlediyor. Bu güçler Kürtlerin birlik olmamasından faydalanıyor. Bunun için tüm çelişkilerimizi aşarak Kürt Ulusal Birliğimizi oluşturmalıyız. Halk tehlikeyi gördü, eylemleri ile sokaklarda direnişiyle birlik oluşturdu. Halkımız tüm partilere birlik çağrısı yapıyor. KCDK-E olarak bunu halkımızın talimatı olarak ele alıyoruz. Bunun için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız tüm partilere de ulusal birlik için sorumluluk almaya çağırıyoruz. Tüm dünya halkları bizimle hareket ediyor. Biz birliğimizi oluşturursak 21. yüzyıl Kürdistan yüzyılı olacaktır. Bu temelde 5 ve 6 Aralık'ta Lozan'dan Cenevre'ye uzun bir yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Onlarca farklı Kürt parti kurumların da katılacağı bu yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz."

YNK'Lİ ŞÊXANÎ: BİRLİK İÇİN LOZAN'DAYIZ

Toplantıda YNK adına söz alan Bextiyar Şêxanî ise Kürtlerin birliği için bir araya geldiklerini ve tüm aydınları 5 ve 6 Aralık'ta yapılacak yürüyüşe davet ettiklerini belirtti. Yapılacak olan yürüyüşün Kürtlerin birliği için önemli olduğunu belirten Şêxanî, "Biz YNK olarak bu yürüyüşte yerimizi alacağız. Tüm aydınları bu yürüyüşte yer almaya çağırıyoruz. Gün saldırılara karşı birlik olma günüdür" dedi.

GORAN: BU YÜRÜYÜŞ KÜRTLERİN BİRLİĞİNE HİZMET EDİYOR

Toplantıya katılan Goran temsilcisi Hesen Mihemed Riza, yapılan toplantının önemli olduğunu belirterek Lozan'da yapılacak yürüyüşe katılacaklarını belirtti. Bu yürüyüşün Kürtlerin birliği için önemli bir çaba olduğunu söyleyen Riza, tüm Kürdistani kesimlerin yürüyüşe katılması gerektiğini belirtti.

Toplantıda PYD, PJAK ve KNK temsilcileri adına yapılan konuşmalarda da Kürt ulusal birlikteliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekilerek, Lozan-Cenevre yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı.

LOZAN-CENEVRE YÜRÜYÜŞÜ

İki günlük Lozan- Cenevre Kürt Ulusal Birliği Yürüyüşünün startı, 5 Aralık’ta Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesine neden olan Lozan antlaşmasının imzalandığı Palais de Rumine binası önünde saat 12.00’de verilecek. Yürüyüşe, yüzün üzerinde Kürt siyasi parti ve kurum temsilcisinin yanı sıra onlarca Kürt sanatçı da katılacak.

LOZAN'DA ULUSAL BİRLİK KONSERİ

Yürüyüşün ilk günü Renens şehrine varacak olan eylemciler, Place de Marché'de bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Açıklamanın ardından Kürt Ulusal birliği temalı bir seminer ve ardından Kürt ulusal konseri gerçekleşecek. Konsere çok sayıda Kürt sanatçının katılması bekleniyor.

BM TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞÜLECEK

İki günlük yürüyüş, 6 Aralık'ta Birlemiş Milletler Cenevre Ofisi önünde son bulacak. Yürüyüş boyunca, Kürdistan’da yaşanan gelişmelere dönük BM ve İsviçreli siyasetçilerle bir dizi görüşmeler gerçekleştirilmesi planlanıyor.