Mutlaka oy kullanmalıyız!

HDP Bingöl Adayı Erdal Aydemir: “Ülkemize yeniden huzurun, adaletin, hukuğun barışın egemen olmasını istiyorsak mutlaka oy kullanmalıyız. Bu tarihi bir fırsattır. Ulaşabildiğimiz herkese ulaşmalıyız."

"Tüm gücümüzle 24 Haziran seçimlerine yükleneceğiz ve kazanacağız” diyen Bingöl HDP 1. sıra Adayı Av. Erdal Aydemir ekledi: "Hedefimiz klasik yapıyı kırıp 3-0 yapmayı başarmak ve 3 milletvekili almak." Yurt dışındaki seçmenlerle buluşmak için Almanya’ya gelen ve bir dizi temasta bulunan ve Yeni Özgür Politika Gazetesinin sorularını yanıtlayan Av. Aydemir, özellikle de Avrupa’daki Bingöllülere "Ülkemize yeniden huzurun, adaletin, hukuğun, barışın, egemen olmasını istiyorsak mutlaka oy kullanmalıyız" çağrısında bulundu.

Bingöl’de 7 Haziran seçimlerinde elde edilen oy oranıyla 1 Kasım kıyaslandığında yüzde 10’luk bir düşüş olduğu gözlenmekte. 24 Haziran seçimlerinde Bingöl’ün hedefi nedir?

7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki farkı şöyle anlatabilirim. 7 Haziran’ın öznel koşulları çok başkaydı. O dönem barış ve müzakere süreci devam ediyordu. Dolayısıyla onun yaratmış olduğu psikolojik ortam sandığa yansıdı. Bunu böyle belirlemek gerekiyor. 1 Kasım’da ise muazzam bir korku vardı. Şantaj ve baskılarla sandıklara gidildi. Bununda sandığa yansımasını böyle değerlendirmek gerekiyor. 1 Kasım’daki düşüş sadece Bingöl ile sınırlı değildi, Türkiye genelinde yaşanan düşüşün Bingöl’e yansıması oldu. 24 Haziran seçimlerinde hedefimiz Bingöl’de klasik yapıyı kırıp 3-0 yapmayı başarmak ve 3 milletvekili almak. Çalışmamız, programımız buna yöneliktir, buna odaklandık ve buna hedeflendik.

Erken seçim kararını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

1 Kasım seçimleri sonrasında siyasal anlamda çok ciddi vakalar yaşandı. Kürt siyasetine ve siyasetçilerine başta parti eşbaşkanlarımız ve vekillerimiz, grup başkan vekillerimiz, yerel yöneticilerimiz, belediye eşbaşkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, il meclis üyelerimiz vs. hukuka aykırı, haksız bir şekilde tutuklanıp zindana atıldılar. Bakıldığında, çok önceden seçim kararı alındığını görüyoruz. Buna yönelik de bu uygulamalara gidip, HDP’yi siyaset sahnesinde belki de en etkisiz hale getirmenin yol ve yöntemlerini önceden belirlemişler ve bunu hayata geçirmişler.

Biz 15 Temmuz darbe girişiminden sonrada yine özelde Kürtlere yönelik bir karşı darbe, bütün etnisitelere, inançlara, basına, akademisyenlere, KHK ile bize yakın olan sendikacılara, kurumlara derneklere muazzam kapatma, cezalandırma, işten atma, bize ve kitlemize ve bizimle dayanışma içinde olanlara muazzam bir yönelme oldu. Bu kesimlerden de cezaevine atılanlar oldu. Bu koşullarda seçime gidiyoruz.

Her ne kadar bu uygulamalar olsa bile 24 Haziran seçimlerinden başarıyla çıkacağımıza inancımız tamdır. 24 Haziran seçimleri bizim için yaşamsal bir önem taşıyor. Kürt sorunun yeniden barışçıl ve demokratik bir zeminde çözülmesinin tek yolu da 24 Haziran’daki başarımızdan geçmekte. Kürt sorununun demokratik ve adaletli, barışçıl bir bir çözüme kavuşması için 24 Haziran seçimleri yaşamsal bir önem taşıyor. Biz de tüm gücümüzle 24 Haziran seçimlerine yükleneceğiz ve kazanacağız.

Yurt dışında yaşayan Bingöllülere çağrı ve mesajınız nedir? Neden sandığa gitmeliler ve HDP’ye oy vermeliler?

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan halkımıza ve oy kullanacak seçmenlere özellikle Bingöllü seçmenlerimize çağrımız şudur: Ülkemize yeniden huzurun, adaletin, hukukun barışın egemen olmasını istiyorsak mutlaka oy kullanmalıyız. Herkesi oy kullanmaya ve kullandırtmaya çağırıyoruz. Bu tarihi bir fırsattır. Ulaşabildiğimiz herkese ulaşmalıyız. Soluduğumuz hava kadar içtiğimiz su kadar yaşamsal olan barışa ve Kürt sorununa herkesi katkı sunmaya davet ediyoruz.