Norveç, Avusturya, Hollanda ve Fransa’da Kürtler alanlardaydı

Norveç’in başkenti Oslo, Avusturya’nın Linz ile İnsbruck, Hollanda’nın Den Haag ve Fransa’nın Lille kentinde alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etti.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da Türk devletinin işgal saldırısı kitlesel bir gösteriyle kınandı. Merkezi tren istasyonu önünde toplanan yaklaşık 4 bin kişi şehrin en işlek caddesi Karl Johan üzerinden Dışişleri Bakanlığı binasına kadar yürüdü. Norveç basının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşe “Faşist Erdoğan çocuklarımızı öldürmekten vazgeç” sloganı damgasını vurdu.

Yürüyüşün ardından Dışişleri Bakanlığı önünde yapılan mitingde ise siyasi parti temsilcileri konuşmalar yaptılar. Kızıl Parti Rödt adına Seher Aydar ve Sosyalist Sol Parti (SV) Milletvekili Freddy Ødegård Türk devletinin saldırılarını kınayan konuşmalar yaptılar. Norveç hükümetinin Türkiye’ye silah satışının durdurmasının önemli bir adım olduğunu ama yeterli olmadığının altını çize konuşmacılar, parlamentoda bir Kürt çalışma grubu oluşturmak bu hafta girişimlerde bulunacaklarını bildirdiler.

Bu arada başkent Oslo’nun yanı sıra Trondheim, Stavanger, Bergen, Tromsø ve Sandnes kentlerinde Türk devletinin saldırıları kınama amacıyla gösteriler gerçekleşti.

LİNZ

Avusturya'nın Linz bölgesinde ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını protesto etti. Avusturya Demokratik Halklar Federasyonu, ATIGF, ATIK ve Avusturyalı kurumlar da yürüyüşe destek verdi. Sık sık, "Terörist Erdoğan", "Türk Askeri Kürdistan'dan Defol" ve "Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, "Tüm dünya maalesef açıklamalardan başka bir şey yapmıyor. Kürtler canı pahasına kahramanca savaştı ve savaşıyorlar. Bugün Kürt düşmanlığı uğruna Erdoğan ve katil ordusunun Kürtleri yok etmesine izin vermemeliyiz. Avrupa'da her yerde hazır olmalıyız, sesimizi demokratik haklarımızı kullanarak her yerde alanlarda olmalıyız" denildi. Eylem Almanca bildirilerin dağıtılmasının ardından sona erdi.

Öte yandan her yıl 82 Avusturyalı Sosyalist kurumların bir araya gelerek gerçekleştirdikleri toplantıda Linz Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin güncel olaylara ilişkin hazırladığı metin okundu. Toplantıya 82 Avusturyalı sosyalist kurum ve parti üst düzey yöneticileri ile milletvekillerinin yanı sıra 500'den fazla üye katıldı. Toplantının olduğu salonda ayrıca bilgilendirme standı da açıldı.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck'ta Kürtler ve dostları Innsbruck Demokratik Güç birliği öncülüğünde Türk devletinin Rojava işgalini kınamak ve Rojava direnişini desteklemek için yürüyüş gerçekleştirildi. Yaklaşık üç bin kişinin bir araya geldiği eylemde, Avrupalı ve Türkiyeli kurumlar, (Matias B. Lauer Platform bleiberecht, Antifa İnnsbruck, Alternative Linke, ATİK Tirol komitesi (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfedarasyonu), Prof. Oberkofler Gerhard ve Innsbruck Demokratik Kürt Toplum Merkezi) birer konuşma yaptı. Prof. Oberkofler Gerhard yaptığı konuşmada, bir Avusturyalı olarak Almanya ve Avusturya'nın Türkiye'ye silah satışından utanç duyduğunu belirtti. Innsbruck DKTM adına konuşan Azam Amed ise, Kürtlerin birlikte hareket etmesi durumunda hiçbir gücün onları yenemeyeceğini ve her türlü zorlukları aşacaklarını vurguladı.

AMSTERDAM

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları kitlesel bir eylemle protesto edildi. QSD savaşçıları ve halkın direnişi selamlanırken, işgalciler ve işbirlikçileri kınandı.

DEN HAAG

Türk devletinin Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına karşı binlerce kişi Hollanda'nın Den Haag şehrinde bir araya geldi. Birçok Kürdistanlı ve Hollandalı parti ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı eyleme Hollanda basını ve halkın büyük ilgi gösterdi. Eyleme Hollanda siyasi partilerden; Yeşil sol, İşçi Partisi (PvdA), Sosyalist parti, Haagse staad parti, temsilcileri ve milletvekilleri de katıldı. Malieveld meydanında yapılan mitingi Hollanda basını da "Kürtler Türk saldırılarına karşı sokakta" başlığıyla yer verdi. Mitingde, Sosyalist Parti Milletvekili Sadet Karabulut, PvdA temsilcisi Mikal tsigga ve Yeşil sol temsilcisi Serpil Ateş birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Türk devletinin saldırılarının hemen durdurulması gerektiği belirtilirken, Türkiye'ye bir an önce ekonomik yaptırımların uygulanması çağrısı da yapıldı. Miting bir haftalık eylem programının okunmasından sonra sloganlar eşliğinde sona erdi.

LILLE

Fransa'nın Lille şehrinde Rojava'ya yönelik işgal saldırısını protesto etmek amacıyla Rojava dayanışma platformu, Fransız sol, sosyalist ve komünist partilerle ortak bir miting gerçekleştirdi. Mitingde yapılan konuşmalarda, Türk devletinin katliamlarına karşı uluslararası güçlerin tavır alması gerektiği belirtildi. Fransız parti ve kurum temsilcileri de yaptıkları açıklamada Türk devletinin işgaline karşı Rojava halkının yanında olduklarını kaydetti.