Oğul Töre: Babamın yüzü ve yüreği hep ülkeye dönüktü

Yaşamını yitiren 68 Kuşağı’nın öncü kadrolarından Teslim Töre’nin cenazesi Türkiye’ye gönderilecek.

2003 yılından beridir sürgünde yaşadığı İsviçre’nin başkenti Bern’de kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 1968 kuşağı devrimci hareketinin önemli isimlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucuları arasında yer alan Teslim Töre’nin cenazesi önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gönderilecek.

‘YOL ARKADAŞLARININ YANINDA SONSUZLUĞA UĞURLAMAK İSTİYORUZ’

ANF’ye konuşan Teslim Töre’nin İsviçre’de yaşayan oğlu Hasan Töre, babasını cenazesini Türkiye’ye götüreceklerini ifade ederek, “İsteğimiz babamı, yol arkadaşları Deniz Gezmiş’lerinde bulunduğu Ankara Karşıyaka Mezarlığına ya da Sinan Cemgil’in bulunduğu Karacaahmet Mezarlığına gömmek” dedi.

‘YÜZÜ VE YÜREĞİ ÜLKEYE DÖNÜKTÜ’

“Babam hep ülkeye geri dönmeyi ve orada ölmeyi istiyordu” diyen Oğul Töre, şunları ekledi: “Onun yüzü ve yüreği hep ülkeye dönük oldu. Hatta geçtiğimiz yaz ülkeye yakındır diye Yunanistan’a giderek bir süre orada kaldı. Onun için mücadeleye başladığı ülke toprakları çok anlamlı ve değerliydi. Sürgüne geldiği günden beridir hep bir gün ülkeye geri döneceğini söylüyordu”

‘ASLA UMUDUNU KAYBETMEDİ’

Oğul Töre, “Babam ömrünü devrim mücadelesine adadı, bu yüzden zindanlar, işkenceler, sürgünler yaşadı ama bir gün bile asla ah demedi. O hayalini kurduğu dünyanın bir gün inşa edileceği umudunu hiç kaybetmedi, o umutla yaşadı, umutla sonsuzluğa gidiyor. Onun için direnenler her şeyden daha değerliydi” dedi.

Babası Töre’nin imkansızlıklar içerisinde imkanlar yarattığını söyleyen Oğul Töre, “O mücadelesini her şeyin önünde tuttu. Babam imkansızlıklar içerisinde 8 çocuğunu aynı yoldaşlarını yetiştirir gibi yetiştirdi. Onun için her çocuğu her şeyden önce onun yoldaşıydı. Ama onun için mücadelesini verdiği halklar, her şeyden daha çok değerli ve önemliydi.” diye ekledi.

TÜRKİYE’YE UĞURLANACAK

Yaşamını yitiren 68 Kuşağı’nın öncü kadrolarından Teslim Töre için Pazartesi ve Salı günü Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde ailesi ve yoldaşları taziyeleri kabul edecek.

Ayrıca, 26 Kasım Salı günü saat 12.30’da Bern Bremgarten Mezarlığında düzenlenecek uğurlama töreninin ardından, Töre’nin cenazesinin Türkiye’ye gönderilmesi planlanıyor.