Onur Direnişinin 5’inci günü: Savaşı durdurma çağrısı yapan sivil konvoy hedef alındı

Savaşı durdurma çağrısı yapmak için sabah saatlerinde yola koyulmuşlardı. Serêkaniyê’ye ulaştıklarında Türk savaş uçaklarının hedefi oldular. Aralarında gazeteciler ve insan hakları kuruluşlarının üyeleri de vardı. Konvoy, 12 şehit 74 yaralı verdi.

Canlı kalkan mı, barış elçisi mi? Adı fazla önemsenmez. Amaçlar aynıdır çünkü. Daha fazla kan dökülmesini istemezler. Onlar da öyleydi. Masumca savaşı durdurma çağrısı yapmak için Qamişlo’dan Serêkaniyê’ye doğru yola koyulmuşlardı. Zorlu bir yolculuğun ardından kente vardıklarında araçtan inerken bir patlamayla sarsıldılar. Savaş hırsı gözlerini o kadar kör etmişti ki savaş uçaklarıyla da vahşice bombalayabildiler.

Bombardıman sonucunda aralarında Mihemed Hisen Reşo ve Seed Hesen adlı gazetecilerin de 12 sivil şehit düştü, 6 gazeteci dahil 74 sivil de yaralandı.

785 DAİŞ ÇETESİ KAÇTI

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türk işgal saldırılarını fırsat gören Eyn Îsa’da tutuklu 785 DAİŞ çetesinin kaçtığını bildirdi.

Eyn Îsa cephesinde ise DAİŞ’in uyuyan hücre yapılanmalarına destek olmak amacıyla bir grup terörist, DAİŞ’li ailelerin tutulduğu Eyn Îsa’daki kampa ulaştı. Bölgede QSD savaşçıları ile çete grupları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölgedeki karışıklıklardan yararlanan bir grup DAİŞ’li aile kamptan firar etti.

İç Güvenlik Güçleri, Dirbêsiyê-Qîrewan karayolunun 7’inci kilometresinde gerçekleştirdiği bir operasyonda 3 kişilik bir DAİŞ hücresini yakaladı.

Heyva Sor a Kurd, Eyn Îsa’dan Girê Spî’ye gitmekte olan 2 ambulans aracı ve 4 sağlık personelinin işgalciler tarafından alıkonulduğunu belirtti.

KCK: DÜŞMAN SURİYE TOPRAKLARINDAN ATILANA KADAR DİRENİŞ SÜRECEKTİR

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, yaptığı açıklamayla, Türk devleti ve tüm komplocuların yenilgiye uğratılacağını belirterek, “İşgalciler, özgür ve demokratik yaşamın kurulduğu Kuzey-Doğu Suriye topraklarından tümden atılana kadar direniş sürdürülecektir” dedi.

Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK) de, Türk işgaline karşı Rojava’yı savunmaya hazır olduklarını açıkladı.

ABD VE RUSYA’DAN AÇIKLAMALAR

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’ın emriyle “Son 24 saatte, Türkiye'nin harekatını güneye ve batıya genişletebileceğini öğrendik. Askerlerimizin güvenliği için onları güneye çektik” dedi.

Rusya, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nin Başkanı Tümgeneral Aleksey Bakin, Moskova’nın Suriye çözüm sürecine dahil olan tüm tarafları insani felaketi önlenmeye yönelik tedbir almaya çağırdığını söyledi.

Papa Franciscus, Kuzey ve Doğu Suriye’de aralarında Hristiyanların da olduğu sivillerin Türk devletinin saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

YARIN: Onur Direnişinin 6’ncı günü: QSD-Şam arasında sınır anlaşması