Paris Katliamı Almanya’nın birçok şehrinde protesto edildi

Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan Almanya’nın birçok şehrinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

9 Ocak 2013 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi) binlerce Kürdistanlı tarafından yapılan yürüyüşlerle anıldı.

Almanya’nın bir çok şehrinde alanlara çıkan Kürdistanlar ve dostları, Paris Katliamını gerçekleştiren Türk devletinden hesap sorulmamasına tepki gösterirken, Fransız yetkilerine de bir an önce bu katliamın çözülmesi için çağrıda bulundu.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de Dest-Dan Kadın Meclisi öncülüğünde Alexanderplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan katledilmesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen faillerinin açığa çıkarılmamasını protesto etmek için yürüdü.
Yürüyüş öncesinde konuşma yapan Nurê Alkış, Sakine Cansız’ın ( Sara ) mücadelesine vurgu yaparak, “Yaşamı her zaman kavga ile devam etti. Mücadelesi Kürt kadınları için, Kürt halkı içindi. Sara'nın mücadelesi Kürdistan'da başladı, Ortadoğu'ya yayıldı, bugünde bütün dünyada yankılanıyor dedi.
Kürt siyasetçi Sibel Yiğitalp ise, kapitalist modernitenin Kürt kadınları şahsında Paris'te gerçekleştirilen suikastı protesto etmek için buradayız. Bu katliamı şöyle görmek gerekir Sara arkadaşımız yaşamını Kürt kadın hareketine adayan bir arkadaşımızdı. Bilinciyle, duruşuyla, inancıyla ve ürettiği değerler ile her zaman öncü olduğunu ve yazdığı kitapta da belirttiği gibi 'Hep kavgaydı yaşamı' dedi
SKB adına konuşma yapan Seher ise, Paris'te adaletin sağlanmaması, faillerin Türk devleti ve mit bağlantısı olmasına rağmen tek sanık olan Ömer Güney'in mahkemeye günler kala şaibeli bir şekilde ölü bulundu. 3 Kürt kadın Kürdistan özgürlük mücadelesinde yer almış yaşamları ile özdeşleşmişlerdir dedi
Fed-Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök, Paris'in ortasında katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan kadın arkadaşlarımızı saygı ile anıyoruz. Aynı zamanda Silopi'de katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır arkadaşlarımızı da saygı ile anıyoruz. Kürt kadınlarını katleden ve bu katliama ortak olanları da kınıyoruz dedi
Yürüyüş boyunca “Sara Rojbin Ronahi, jin jiyan azadî' sloganları atıldı.

STUTTGART

Paris'te katledilen 3 Kürt devrimci Sara, Rojbin ve Ronahi için Almanya'nın Stuttgart şehrinde Kürdistanlılar ve dostlarının katılımı ile bir yürüyüş yapıldı. Lautenschlager Straße'de başlayan yürüyüşün ardından Schlossplatz'da bir mitin yapıldı. "Terörist Erdoğan", "Bijî Serok Apo", "Sara, Rojbin Ronahi" sloganları eşliğinde yüzlerce poster ve flamalarında mitingde Die Linke milletvekili Bernd Reixinger ve KON-MED eş başkanı Zübeyde Zümrüt yaptıkları konuşmada Fransa hükümetine çağrıda bulunarak, katillerin hemen cezalandırılmasını istedi. Konuşmaların ardından eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

AURİCH

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde yer alan Aurich şehrinde Şehit Zelal kadın meclisi öncülüğünde Paris’te katledilen 3 devrimci için anma mitingi yapıldı. Saat 14:30’da Marktplatz meydanında başlayan mitingde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları taşındı. Mitingde yapılan açıklamalarda Türk devletinin kadın düşmanı olduğu ve Fransa devletinin şimdiye kadarki suskunluğunun da bu katliama ortaklık anlamına geldiği vurgulandı.

SAARBRÜCKEN

Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in katledilişlerinin 9. Yıl dönümü Almanya’nın Saarbrücken kentinde düzenlenen bir yürüyüşle protesto edildi.

Protesto eylemi TJK-E Saarbrücken örgütü ve Şirin Elemhuli kadın meclisi tarafından organize edildi. Eurpoa galerinin önünde başlayan yürüyüşe Kürdistanlıların yanı sıra çok sayıda Kürt dostu da katıldı. Paris katliamında hayatını kaybeden Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan posterlerini taşıyan yürüyüşçüler sloganlar eşliğinde miting yapacakları Landwehrpltaz’a kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca Paris katliamını anlatan çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Labdwerplatz’da gerçekleştirilen miting 1 dakikalık saygı duruşuna başladı. Mitingde TJK-E, Sîwana Jinên Ezîdî adına birer konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalardan katliamın üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen hala aydınlatılmadığı vurgulandı. Paris katliamını Türk istihbaratının gerçekleştirdiğine dair deliller olmasına rağmen aydınlatılmadığına tepki gösterilen açıklamada, Fransız yetkililerin bu katliamı aydınlığa kavuşturmadıkları sürece Kürt halkı nezdinde katliamı gerçekleştirilenler kadar suçlu olduğu vurgulandı.

Etkinlikte Alman kadın hakları kurumu Femistichevernetzung Trier adına yapılan açıklamada ise, "Bizler Femistichevernetzung Trier kadın kurumu olarak Paris katliamının bir an önce adil bir şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu temelde Fransız yetkilerine bu katliamın çözülmesi için gerekli çalışmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Etkinlik atılan sloganlarla son buldu.

BREMEN

Almanya’daki eylemlerin bir adresi de Bremen idi. Saat 16.00’da Marktplatz’da başlayan ve Sêvê Kadın Meclisi tarafından organize edilen eyleme, Bremen Cemevi temsilcileri de katıldı.

Konuşmalarda 3 devrimci kadının hayatı üzerine birçok kişi düşüncelerini paylaştı.

Türk devletinin katliam tarihi üzerine birçok sloganın da atıldığı eylem, uzun süre devam etti.