Paris'te 3 Kürt kadın devrimci anıldı

Katledilen kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, başkent Paris'te anıldı.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilişinin 8. yılında Kürdistan  Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu 147 La Fayette Caddesi'nde anılarak bir kez daha adalet istendi.

Paris  ve İle De  France bölgesinde bulunan Kürdistani kurumlar, Kürt Kadın Hareketi ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi tarafından organize edilen anma etkinliğine Fransız siyasetçiler, Kürt kurum temsilcileri ve Kürt dostları katıldı.

Anma etkinliği "Kahrolsun faşist Türk rejimi", "Adalet istiyoruz,", "Stop Erdoğan, Erdoğan terörist" sloganları eşliğinde  Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünden kitlesel  bir yürüyüş ile başladı. Yürüyüş kortejinin önünde KNK, CDK-F, TJK-E, TCŞ, KJK-F, KCDK-E adına çelenkler ile Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğrafları taşındı. Yürüyüş kolunun en önünde "Emri veren Erdoğan, diktatör  yargılansın" pankartı taşındı. Kürdistan Enformasyon bürosu önünde sona eren yürüyüşün  ardından anma  töreni saygı duruşu ile başladı. Ardından katliamın yaşandığı yerin önüne güller bırakıldı.

'BU SALDIRI HALKIMIZA, ÖNDERLİĞİMİZE'

Eylemde Kürt Kadın Hareketi adına  Nupel Munzur konuştu. Munzur, konuşmasında Fransız makamlara seslenerek, "Bu cezasızlığı asla kabul etmeyeceğiz" dedi, diktatörün yargılanması istedi. Munzur, şöyle konuştu:

"O arkadaşlar şahsında halkımıza, Hareketimize yöneldiler. Bizim Önderliğimizedir bu saldırı. Türk devletinin ve Erdoğan'ın bu emri verdiğini biliyoruz. O yargılanmadıkça katliam sürecek."

Paris Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Helere Bidard da anmaya katıldı. Bidard, katliamın yaşandığı 2013 yılından bu yana adalet mücadelesinin parçası olduklarını ifade ederek, "8 yıl geçti halen ilk gün ne yaşadığımızı hatırlıyorum. Üç kadın, üç siyasetçi barışın temsilcisi Paris'in ortasında katledildi. Unutmayacağız" diyerek, yargılanmanın bir an önce gerçekleşmesini talep etti.

'KIZIMLA GURUR DUYUYORUM'

Ardından Sakine Cansız'ın annesinin sesli mesajı dinlendi. "Kızımla gurur duyuyorum. Kızım dürüst bir insandı. Güzel çalışıyordu. Onun arkadaşlarını selamlıyorum. Siz Sakine’nin emanetisiniz. Sizinle gurur duyuyorum" mesajının ardından "Şehîd namirin" sloganı atıldı.

Sosyalist Kadınlar Birliği adına yapılan açıklamada da, "Bu mücadele hepimizin. Faşist saray rejiminin katliamları annelerimizi alacaktı. Bu öfke ve acının içerisinde hep mücadele vardı. Öfkemiz dinmedi. Mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

CDK-F adına konuşma ise Veysel Keser ise Cumartesi yürüyüşü için çağrı yaparak "Erdoğan yargılarsın, cezasızlık son bulsun" dedi.

Anma öncesi Zehra Doğan'ın hazırladığı  üç kadının  portresi ise Paris 10. bölge belediye binasına asıldı.