HDP Paris’te halkla buluştu

HDP’nin Avrupa’da halk buluşmalarının startını Paris’te verdi. Buluşmalarını Avrupa’dan Amerika’ya kadar sürdüreceklerini belirten HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, boyun eğdirme politikalarına karşı HDP ile ortak mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “HDP’liyiz her yerdeyiz” kampanyası kapsamında başlattıkları halk buluşmasının Avrupa startını Fransa’nın başkenti Paris’te verdi.

Buluşmaya HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, HDP’li milletvekilleri Feleknas Uca ve Said Dede’nin yanısıra Avrupa’daki birçok siyasetçi katıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı buluşmada, salon HDP bayraklarıyla ve “HDP’liyiz her yerdeyiz” pankartları ile donatıldı.

Program şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını HDP Avrupa adına Murat Ceylan yaptı.

Ceylan konuşmasında HDP mücadelesinin her yerde yükseltilmesi gerektiğini ve böylesi tarihsel bir süreçte bütün halkımızın elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. 

İKİNCİ LOZAN’A GEÇİT YOK

Ardından HDP’li vekil Feleknas Uca sahneye çıktı. Konuşmasına 1 Kasım Dünya Kobane Günü’nü kutlayarak başlayan Uca, “1923’te Lozan’la Kürtleri 4 parçaya bölen zihniyet, bugün Rojava’da kadın kazanımlarına saldırmayı, inkar etmeyi hedefliyor ve topyekun bir imha politikası sürdürüyor. İkinci Lozan’a geçit yok. Bizim buna karşı her alanda mücadeleyi yükseltmemiz gerekiyor” dedi. 

KÜRTLER ORTADOĞU’DA DENGE UNSURU

Yıllardan beri Kürtlere boyun eğdirmek isteyen bir devlet aklıyla karşı karşıya olduklarını belirten HDP’li vekil Sait Dede ise, şunları söyledi; “Hakkari, Mardin, Amed, Şırnak başta olmak üzere Kürdistan şehirleri yıkıldı, Kürtlere boyun eğdirmek istenildi. Dört parçadaki hiç bir Kürt bu politikalara boyun eğmedi, eğmeyecek! Bugün Ortadoğu’da planlar yapan herkes bilmelidir ki, Kürtler olmadan Ortadoğu’da yeni planlar yapmak akıl karı değildir. Kürtler Ortadoğu’da denge unsurudur.”

MÜCADELEMİZ MECLİSLE SINIRLI DEĞİL

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ise, HDP’nin 9 yıl önce büyük bir fikriyatla kurulduğunu belirterek, “HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyasını Avrupa’dan Amerika’ya kadar sürdüreceklerini söyledi. Buldan, “Her defasında kriminalize edilmeye çalışılsa da HDP, hiçbir zaman halkların taleplerine ters düşmedi ve mücadeleden geri durmadı. AKP-MHP faşizmine rağmen 9 yıl önce yola çıkarken yüzde 10 bandında olan HDP, bugün yüzde 20 sınırlarında. Bunun sebebi HDP’nin her inanca, kültüre, millete açık olması ve ortak bir çatı olmasıdır. Ancak hiç kimse mücadelenin sadece meclisle sınırlı olduğunu düşünmesin. Sokak sokak, cadde cadde, ev ev mücadeleyi işleyecek ve yükselteceğiz” diye konuştu.

TUTUKLAYARAK BİTİREMEZSİNİZ

Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fezlekeler, davalar ve mahkemelerle bizi yıldırmaya çalıştılar. Tutuklayarak, tehdit ederek ve ceza vererek bitireceklerini düşündüler. Ancak içeride de olsak dışarıda olsak bize karşı yapılanların hesabını her yerde soracağız. Boyun eğmeyecek, diz çökmeyeceğiz, bu da böyle bilinsin. 

Türkiye halklarının tamamına yönelik bir baskı inkar ve şiddet var. Kimliğiniz, mezhebiniz ve düşünceniz farklıysa eğer, AKP’li değilseniz ve hizmet etmiyorsanız, siz inkar edilmeye, yok sayılmaya mahkumsunuz, diyorlar. HDP bu mahkumiyete itiraz eden, karşı çıkan ve dur diyen ortak tek çatıdır. Bugün sadece Kürtler değil, Ermeni, Çerkes, Alevi, Süryani, bütün halklar iktidar faşizminin hedefindedir ve bir kırımla karşı karşıyadır. Bunları görmek bunlara karşı durmalı ve HDP ile ortak mücadeleyi büyütmek gerekiyor.

TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR

20 yılı aşkındır İmralı’da süren bir tecrit var. Son 7 aydır hiçbir avukat, aile, vasi görüşmesi, telefon ve mektup işlemi gerçekleşmiyor. 20 yılı geçen tecrit işkencesi bugün bütün cezaevlerine yayılmış durumda. Biz tecridin bir insanlık suçu olduğunu her yerde söyledik, ve bugün bütün ülkeye yayıldı. Bu tecrit Abdullah Öcalan’ın barıştaki rol ve misyonunun ne kadar önemli olduğunu, Öcalan’dan gelecek bir çözümün önü kesilsin diye yapılan bir işkencedir. Öcalan’ın çabalarıyla 3 yıl boyunca hiçbir anne tek bir gözyaşı dökmedi. Sonrasında iktidarın savaş politikalarından dolayı yeniden bir savaş hali yaratıldı.

TEK BİR ÇÖZÜM VAR, O DA DEMOKRATİK YÖNETİM

Bütün bu çıkmazların tek bir çözümü var; Demokratik bir yönetim. HDP’nin de içinde olacağı demokratik bir yönetim. Biz bu konuda ne istediğimizi anlatan 11 maddelik bir ilkeler metni yayınladık. Ve arkasındayız, yeni bir yönetime ihtitaç var. Halkımız erken seçime hazırlıklı olmalı ve her yerde bunun çalışmalarını yürütmelidir.

Halk buluşması alkış ve sloganlarla son buldu.