Son Dakika: KCK: Demokratik güçler tarihsel sorumlulukla karşı karşıyadır

Üç kadın devrimci katledildikleri yerde ve saatte anıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Saylemez, dokuz yıl önce katledildikleri saatte Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde yapılan etkinlikle anıldı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nin çağrısı ile Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde yapılan anma etkinliğine, Sakine Cansız'ın kardeşi Metin Cansız ve Fransız dost kurum temsilcileri de katıldı.

9 Ocak günü yapılan anma etkinliği saygı duruşu ile başlarken Avrupa Kürt Kadın Hareketi üyesi Nupel Munzur yaptığı konuşmada bu katliamın uluslararası komplonun bir devamı olduğunu belirtti.

Kürt kadınlarının katliamcı güçleri Dersim, Maraş, Cizre, Silopi ve Kürdistan’ın her yanında gerçekleşen katliamlardan tanıdıklarını ifade eden Munzur Erdoğan diktatörlüğünün Paris’teki katliamı organize ettiğini söyledi.

Munzur, Fransa’nın bu katliamın sorumlularını yargılamadığı sürece “suçlu” olduğunu belirtirken, “Kaç yıl geçse de bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F adına Agit Polat, 9 yıl geçmesine karşın halen adaletin sağlanmadığı ve cezasızlığın devam ettiğini hatırlattı.

Polat, Fransız iktidarına seslenerek 9 yıllık sessizliği derhal kırıp bu utanca son vermesini talep etti.

Anmaya France-Kurdistan Derneği Başkanı Sylvie Jan ve 10. Paris Belediyesi encümeni Elie Jousslin de katıldı.

Slyvie Jan, "9 yıldır bu tarih geldiğinde acılarımız yeniden canlanıyor. İlk günden bugüne her yıl Kürtlerin çığlığına ve taleplerine, yeni Fransız kurum ve şahsiyetler ekleniyor.  Çünkü bu adaletin sağlanamaması aynı zamanda Fransa'nın demokrasi problemidir. Bu nedenle sadece Kürtlerin sorunu değil, aynı zamanda Fransızların sorunu" dedi.

Konuşmaların ardından Hunermend Nuarin "Sê jinên azad" (Üç özgür kadın) parçasını seslendirdi. Daha sonra, Enformasyon Bürosu önüne güller bırakıldı.