'PKK yasağının kaldırılması en temel gündemimiz'

PKK'nin 'terör' listesinden çıkarılması için başlatılan imza kampanyasında istenen hedefe henüz ulaşamadıklarını belirten Avrupa'daki Kürt hareketlerinin temsilcileri, kampanyayı en temel gündemleri haline getireceklerini söyledi.

PKK'nin 'terör' listesinden çıkarılması için başlatılan imza kampanyası, Kürdistan kentlerinin yanı sıra dünyanın birçok merkezinde ve Avrupa'nın birçok ülkesinde devam ediyor.

Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi’nin çağrısıyla 30 ülkede bir araya gelen uluslararası kamuoyunda tanınmış bin üç isim, Aralık 2021’de “PKK terör listelerinden çıkarılsın” kampanyasını başlattı.

Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya’da yürütülen “PKK terör listesinden çıkarılsın” kampanyası gittikçe yayıldı.

Avrupa'daki Kürt kurumlarının öncülüğünde yürütülen imza kampanyası, başladığı ilk günlere kıyasla geride seyrediyor. Bunun nedenlerini sorduğumuz kampanya temsilcileri, rollerini yeterince oynayamadıklarını belirterek, özeleştiri verdi ancak mayıs sonu itibarıyla kampanyayı en temel gündemleri haline getireceklerini vurguladı.

TJK-E SÖZCÜSÜ: ROLÜMÜZÜ YETERİNCE OYNAYAMADIK

İmza kampanyasının kısa sürede istenen sonuca ulaşmadığını belirten TJK-E Dönem Sözcüsü Rabia Baldemir, kadınlar olarak çalışma tempolarını artıracaklarını söyledi. 

PKK yasağının kadınların yasaklanması anlamına geldiğini ifade eden Baldemir, devamla şöyle konuştu: "PKK halk hareketidir; yasaklanamaz, kriminalleştirilemez. 40 milyonluk Kürt halkını temsil ediyor. Biz kadınlar başlatılan bu kampanyanın destekçisi değil, yürütücüsüyüz. Yürütücüsü olduğumuz kampanyada ilk hedefimiz 300 bin idi. Yılın dördüncü ayı itibarıyla 140 bin civarında imza toplamış bulunuyoruz. Ancak bunu yeterli görmüyoruz, kendimizi de eleştiriyoruz. Daha önce 25 Kasım 2020'de startını verdiğimiz 'Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden 100 Bin İmza' kampanyamızı kısa sürede neticeye erdirmiş olmamıza rağmen bir kadın partisi olan PKK'nin terör listelerinden çıkarılması için başlatılan kampanyadaki rolümüzü yeterince oynayamadık. 

'İVMEMİZİ ARTIRACAĞIZ'

Devletler PKK şahsında Kürtleri, kadınları kriminalize ediyor. Lüksemburg Mahkemesi kararları var ancak Avrupalı devletler kendi hukuklarını işletmiyor. PKK’yi hala o listede tutuyor. Ancak biz de Avrupa devletlerinin Türk devleti ile girdiği kirli ilişkileri deşifre edecek olan imza kampanyasına yeteri kadar katılım sağlayamadık. Ancak kampanyayı Aralık ayında sonlandırmayı planlıyoruz. Önümüz yaz olduğu için neredeyse her kentte festivaller olacak, barış eylemleri, iklim eylemleri olacak. TJK-E ve bileşenleri olarak bu festival ve eylemlerde kadın kimliğimizle yer alıp PKK’nin terör listesinden çıkarılması için imza toplayacağız. Yani ivmemizi arttıracağız."  

'İMZA HEDEFİMİZİ TAMAMLAYACAĞIZ'

Uzun yıllar Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Dayanışma Derneği'nde (YAK-DER) yöneticilik yapan ve hakkında soruşturmalar nedeniyle Berlin'e gelmek zorunda kalan Xase Bingöltekin Kılıç ile Alman anti-faşist ile Kürt kadın organizasyonları içinde yer alan Susanne  Rössling, PKK'nin yasaklı listelerden çıkarılması amacıyla başlatılan kampanyada aktif yer alan iki aktivist.  
Xase Bingöltekin Kılıç imza toplama gerekçesini şöyle özetledi: “Avrupa Birliği'nin aldığı karar, haksız ve yanlış. PKK’nin terör listesinden çıkmasını istiyorum. Bundan  hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz. İmzalarımızı tamamlayacağız. Haksız bir uygulamadır. Kesinlikle vazgeçilmesini istiyoruz.”

Susanne Rössling de, "Kasım ayından beri PKK’nin AB terör örgütleri listesinden çıkarılması için başlatılan imza kampanyasına destek veriyorum. Kürtlerin ve Kürt Özgürlük Hareketinin kriminalize edilmemesi için binlerce kişi imza kampanyasını destekliyor, imza atıyor. Çünkü PKK'nin listede olmasını kesinlikle yanlış görüyorlar" dedi. 

KCDK-E EŞBAŞKANI: İMZA KAMPANYASINI HEDEFİN ÜZERİNE ÇIKARMALIYIZ

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da 15 Şubat, 8 Mart ve Newroz olmak üzere sokak eylemliliklerine ağırlık verdikleri süreçte imza kampanyasını istedikleri düzeyde gündemleştiremediklerini belirterek, "Oysa kampanyanın hedefi Kürtlerin kriminalizasyonuna son vermekti. Biz artık Kürtlerin kriminalize edilmesini istemiyoruz. Bu nedenle tüm Kürt toplum merkezi çalışanlarımız, PKK yasağına karşı dostlarımızın başlattığı imza kampanyasını temel gündemleri yapmalıdır. Özeleştirimiz, dostlarımızın başlattığı kampanyayı hedefine ulaştırma temelinde olmalıdır. KCDK-E’ye bağlı tüm meclis, komün, toplum merkezlerinin artık en önemli hedefi olmalıdır. O da Kürtleri kriminalize eden “terör listeleri”nden PKK’nin çıkarılmasıdır. Ne yazık ki henüz belirlenen hedeften uzağız. Bu nedenle önümüzdeki sürece moral ve motivasyonumuzu katarak özeleştirel yaklaşmalı ve imza kampanyasını hedefin üzerine çıkarmalıyız" dedi. 

YJK-E SÖZCÜSÜ: KAMPANYAYI DAHA ÇOK KADINLAR SAHİPLENMELİ

PKK'nin “terör örgütleri listesi”nden çıkarılması için yürütülen imza kampanyasının öncülerinden biri de Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E). 

Kampanyayı değerlendiren YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan, "Almanya’da yaşayan Kürt kadınlar olarak yeteri sayıda imza toplamadıklarını, kadınların iradesine ve kimliğine saldırı anlamına gelen PKK yasağına karşı kadınların imza kampanyasını daha çok sahiplenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

KON-MED EŞBAŞKANI: MAYIS SONU İTİBARIYLA TEK GÜNDEMİMİZ OLACAK

Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) eşbaşkanı Engin Sever ise KON-MED olarak imza kampanyasına geç başladıklarını belirterek sözlerine başladı. Önce PKK yasağına karşı Berlin yürüyüşünü organize ettiklerini, daha sonra ise diğer sokak eylemlilikleri nedeniyle kampanyayı yeteri kadar omuzlayamadıklarını kaydeden Engin Sever, mayıs sonları itibarıyla tek gündemlerinin PKK yasağına karşı imza kampanyası olacağını söyledi. Sever, şunları söyledi: "Geç kaldık. Geç başladık. KON-MED olarak kampanya hedefinden oldukça uzaktayız. Yüzde on civarında hedefi tutturduk. PKK yasağının kaldırılmasının Kürtlere ne fayda sağlayacağını, Kürt dili, kültürü üzerinde ne düzeyde etkili olacağını aktarıyoruz. Mayıs sonu itibarıyla imza kampanyası tek gündemimiz olacak. Eylül ayı başında kampanyayı bitireceğiz. Önümüze koyduğumuz hedef sadece Kürt kitlesi değil. İlk etapta meclisler çadırlar kurdu, imza stantları açtı. Her Kürt'ün evinde, cebinde imza kağıdı broşürü var. Şu an özgün komiteler oluşturuluyor. Sendİkalar, dost dernekler ile görüşmeler yapılıyor. Bazı arkadaşlarımız yerel parlamentolarla görüşmeler yaptı. Parlamenterlerden imza aldı. Kampanyamız Temmuz- Ağustos aylarında daha da hızlandırılacak" şeklinde konuştu.