QSD komutanlarından Felat, Roma konferansında konuştu

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) komutanlarından Rojda Felat, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen demokratik konfederalizm konferansına katılarak kadın savaşçıları anlattı.

Cuma günü başlayan ve bu Pazar üçüncü ve son gününde devam eden demokratik konfederalizm konferansına, dünyanın bir çok yerinden akademisyenler katıldı.

Sabah saatlerinde “Toplumsal devrimlerin anahtarı: Kadın özgürlüğü” başlıklı panele, QSD adına Rojda Felat da konuşmacı olarak katıldı.

Felat, özellikle Kobanê’de DAİŞ’e karşı tarihi direnişte elde edilen kazanımlara dikkat çekerken, “Kobanê’deki savaş tüm dünyada etki yarattı” dedi.

Bu uluslararasılaşmanın olumlu olduğuna vurgu yapan Felat, YPJ’nin de böylece daha güçlendiğinin altını çizdi.

“Kürt kadını gerçekten kahramanlık örneği gösterdi” diyen Felat, kadın iradesinin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Konferans salonundakiler ve uluslararası kamuoyuna seslenen Felat, “YPJ’ye daha fazla destek çıkılmalı” dedi.

Günümüzde, DAİŞ karşıtı mücadelenin sürdüğünü ve yeniden ortaya çıkma tehlikesinin olduğunu ifade eden Felat “Her alanda arkadaşlarımız, halkın savunmasını yapıyor” diye konuştu.

Enternasyonalist kadın savaşçılardan örnekler vererek anan Flelat, “Bunların istemleri ortak ve özgür bir yaşam kurmakta” diye ekledi.

Kadınlar olarak el ele vererek, daha özgür ve onurlu bir yaşam kurulabileceğini söyleyen Felat, “Jin jiyan azadî, bê serokatî jiyan na be” sloganı ile konuşmasını sonlandırdı. Felat yoğun alkış alırken, salonda da “jin jiyan azadî” sloganı yükseldi.

Panele Jineoloji Avrupa Komitesi adına Haskar Kırmızıgül, Kürt Kadın Hareketi adına Hanım Engizek, İtalya Feminist Hareketi'nden Giada Bonu ve ARCI Genel Başkanı Francesca Chiavacci de katıldı.

Haskar Kırmızıgül, Jineoloji’yi anlattı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı kadın için ortaya koyduğu fikirler ve sunduğu araçlar nedeniyle selamlayan Kırmızıgül, özellikle mevcut sosyal bilimleri kadına yer vermediği için eleştirdi.

Kırmızıgül, “Böyle bir bilim içerisinde kadınlara yer yok. Bizim devrimciliğimizin sosyal bilimlerle bağı kurulmazsa, bir çok devrimde bedellere ödeyen kadınların tarihte karşılığı olacak mı?” diye sordu. Kırmızıgül, başka devrimlerde kadınların yaşadığı sonu yaşamamak için kadın bilimine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

“Jineoloji, 40 yıllık mücadelemizin kalıcılaşmasını amaçlıyor” diyen Kırmızıgül, konferderal sistemin her alanında özgün olarak örgütlendiklerini belirtirkeni, “Kadının örgütlülüğü sadece Rojava ile sınırlı ele alınamaz” diye ekledi.

Kırmızıgül, “Sistemler kendilerini maddi yapılardan önce zihniyette oluştururlar. Biz de ilkin teorilerimizi zihniyette oluşturmalıyız” ifadelerini kullanırken, kadınların kendi bilgi ağını da oluşturması gerektiğini vurguladı. Kırmızıgül, Rojava'da Jineoloji etrafındaki örgütlenmeleri de anlattı.