Reims ve Marsilya'da HDP'ye destek büyüyor

Fransa'nın Marsilya ve Reims kentlerinde HDP'ye destek büyüyor. Zulme karşı ve özgürlük, eşitlik için HDP'de buluşma çağrılarının yapıldığı etkinliklerde, "Erdoğan kaybedecek" mesajı verildi.

Avrupa'da oy verme işlemine az bir süre kala HDP Avrupa'da çalışmalarına hız verdi. Ermeni halkının yoğun yaşadığı Güney Fransa'nın Marsilya kentinde, Marsilya Demokratik Toplum Merkezi, Güney Fransa Ermeni Koordinsayonu ve Solidarite ile Liberte derneğinin Docks Des Sud konser salonunda düzenlediği HDP gecesine yüzlerce Kürt ve Ermeni katıldı.

Gecede HDP Amed Milletvekili Adayı Garo Paylan, HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, Marsilya iktidar partisi En Marche (Yürüyüş) Milletvekili Francois Michel Lambert, Marsilya Komünist Partisi Milletvekili Pierre Dhareville, Solidarite ve Liberte Derneği Başkanı Annick Samouelian, Güney Fransa Ermeni Koordinasyonu Başkanı Aurore Bruna ile Marsilya DTM Dış İlişkiler Üyesi Salih Azad birer konuşma yaptı.

FRANSIZ BASINI YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Fransız basının yoğuın ilgi gösterdiği gecede Garo Paylan ve Eyüp Doru gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “Diyarbakir halkı Ermeni kimliğinizden dolayı sizi nasıl karşıladı” sorusu karşısında Paylan, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştığını, Amed halkının Ermeni halkını yakından tanıdığını söyledi, "Bunun için Sur'a bakmak yeterli olur” dedi.

'DÜN ERMENİLERE, BUGÜN KÜRTLERE...'

Basın açıklamasının ardından HDP bayraklarıyla donatılan salonda ilk konuşmayı CCAF Başkanı Aurore Bruna yaptı. Bruna, Kürt ve Ermeni halkının acısının ortak olduğuna vurgu yaparak, “Dün Ermenilere yapılan soykırım, bugün Kürtlere yapılmak isteniyor” dedi.

Samouelian ise konuşmasında, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine karşı susmacaklarını, kadın ve halkların özgürlüğü için mücadele eden HDP'nin yanında olacaklarını söyledi.

'KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Günümüzde hâlâ varlığı inkar edilen halkların olduğunu söyleyen Dharreville, “Günümüzde hâlâ fikirlerinden dolayı insanlar susturuluyor, tutuklanıyor veya öldürülüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Herkes kendi rengiyle özgürce yaşam sürebilmeli” diye ekledi.

'HDP'Yİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Fransa'nın Ermeni, Kürt ve diyer halkların arkasında olduğunu söyleyen Lambert, “Barış ve özgürlüğü savunan Garo ve diğer arkadaşlarını savunmaya devam edeceğiz. Bundan geri adım atmayacağız. HDP'yi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Doru ise konuşmasında HDP'nın tekçi zihniyete karşı çoğulculuğu esas alan bir parti olduğunu, bunun için mücadele verdiğini söyledi.

'HDP'YE YAPILAN BAŞKA PARTİYE YAPILMIŞ OLSAYDI...'

Paylan da şunları söyledi: "Sayın Abdullah Öcalan barış mücadelesinin önünü açan liderdi. Ancak bu barış düşüncesine, barış iradesine ihanet edildi. Üç yıllık karanlık bir dönem daha yaşadık. Ermenilere yapılanların bir benzerini, bir başlangıcını Kürt halkına karşı uyguladılar. Yanlızca Kürt halkına karşı değil ;özgürlük ve barış isteyen bütün arkadaşlarımıza karşı, Kürt halkının ve özgürlük düşüncesi yanında olan herkese karşı baskı ve zulümü uyguladılar."

HDP kurucularından olduğunu ve partisiyle gurur duyduğunu söyleyen Paylan, şöyle devam etti:

“HDP'ye yönelik baskı ve tutuklamalar başka bir partiye dönük yapılmış olsaydı o parti şu anda dağılmıştı. Eş başkanlarımız tutuklandı. Milletvekili ve belediye başkanlarımız rehin alındı. 10 bin parti görevlimiz rehin alındı. Partimiz ile yürüyen barış akademisyenleri tutuklandı. Özgür basın tutuklandı. Bütün bunlar başımıza geldi ama asla diz çökmedik, çökmeyeceğiz." 

REIMS

Fransa'nın Reims şehrinde, Reims Toplum Merkezi tarafından HDP ile dayanışma ve ramazan ayı vesilesiyle yemek verildi. Yemeğe CÎK Şura ve yönetiminden isimler, şehit aileleri, Reims DKTM Temsilcisi Enver Akdeniz ile KCD-E Eş Başkanlık Divanı'ndan Murat Ceylan katıldı.

Yemekte yapılan konuşmalarda, İslam'ın mazlumdan yana bir din olduğuna dikkat çekilerek, HDP'yi sahiplenerek zulme karşı durma çağrısında bulunuldu. 

HDP'yi sahiplenmenin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı, cezaevlerindeki tutsakları, Efrîn'i sahiplenmek anlamına geleceği de vurgulanarak, mutlaka oy kullanılması gerektiği belirtildi.