Rusya’da 9 Ekim Komplosu kınandı

Rusya’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yapılan 9 Ekim Komplosu protesto edilirken, YNK Genel Sekreteri Celal Talabani de anıldı.

Moskova’da yaşayan Kürdistanlılar 9 Ekim Komplosu 19’uncu yılında protesto etti. Kürt ulusal-kültürel Otonomi öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda yaşamını yitiren YNK Genel Sekreteri Celal Talabani şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kürt Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Moskova’da faaliyet yürüten Kürt kurum temsilcilerinin yanı sıra YNK Moskova temsilcisi Şexavan Herki, Rojava Kantonları Moskova Temsilcisi Rodi Osman ve Kürdistan Ulusal Kongresi Rusya Temsilcisi Salahattin Soro’da hazır bulundu.

Toplantıda Kürt Halk Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esir alınmasıyla sonuçlanan 9 Ekim Komplosu’nda rol alan tüm devletler kınanırken, Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecrit protesto edildi.

Toplantıya katılanlar, yaşamını yitiren YNK Genel Sekreteri Telal Talabani’yi de andı. Toplantıda hazır bulunan YNK Moskova temsilcisi Şexavan Herki taziyeleri kabul etti.

 SARATOV

Rusya Federasyonuna Saratov kentine bağlı Dergeçiye ve Erşov ilçelerinde yaşayan Kürdistanlılar da 9 Ekim komplosunu düzenledikleri farklı eylemlerle protesto etti.

Dergeçiye Kürt Kültür binası önünde bir araya gelen Kürdistanlılar Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açarak 9 Ekim Komplosunu protesto etti. Bir araya gelen Kürdistanlılara hitaben konuşan Saratov halk Meclisi yönetim üyesi Velit Şaban “Komployu gerçekleştiren güçler bugün İmralı adasında Abdullah Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecritle, kirli bir oyun peşindeler. Halkımız bu kirli oyunları boşa çıkarmalı ve önderliğini sahiplenmelidir” dedi.

Erşov ilçesinde yaşayan Kürdistanlılar da 9 Ekim Komplosunu düzenledikleri bir toplantıyla protesto etti. Kürt Kültür Otonomisi binasında yapılan toplantıya Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

Toplantıda bir konuşma yaşan Kürt Kültür Otonomisi yönetim üyesi Murat Şexo, şunları belirtti:  “Kürdistan tarihinde 9 Ekim komplosu kara bir leke olarak anılacaktır. Kürtler bulunduğu her yerde Önderliğini sahiplenmeli ve kendisine uygulanan bu ağırlaştırılmış tecridi kırmalıdır.”