SETA'nın Danimarka'daki Kürtleri fişleme raporu ters tepti

Avrupa'da yaşayan Kürtler ve dostlarını fişleyen ve hedef gösteren SETA'nın faaliyeti Danimarka'da ters tepti. SETA, fişlediği 35 Danimarka vatandaşını rapordan çıkarmak zorunda kaldı.

Hazırladığı “Avrupa'da PKK yapılanması” raporuyla Avrupa'daki Kürt örgütleri ve dostlarını hedef göstererek sindirme ve susturmaya çalışan SETA'nın raporu, Danimarka'da ters tepti. Siyasi partiler, sivil toplum ve gazeteci örgütleri, SETA ve raporu sipariş eden AKP hükümetine sert tepki gösterdi, hedef gösterilen Kürtler ve dostlarına sahip çıktı.

Danimarka istihbarat örgütü PET, rapordan haberdar olduktan sonra hedef gösterilen ve aralarında çok sayıda millitvekilinin de bulunduğu 100'ü aşkın kişiyi teker teker arayarak, Türk devletinin fişlemeleri hakkında bilgilendirdi.

PET, TELEFONLA FİŞLENENLERİ ARADI

PET’in telefon ederek uyardığı politikacılar arasında Sosyalist Halk Partisi Başkanı Pia Olsen Dyhr, Birlik Listesi (Endehlisten) lideri Pernille Skipper ve partinin Genel Sekreteri Jacop Mark, Alternatif Partisi Başkanı Uffe Elbaek ile eski Dışişleri Bakanı Holger K Nielsen ve Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Lars Aslan Rasmussen de bulunuyor.

TÜRK BÜYÜKELÇİ, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Milletvekillerinin konuyu parlamento gündemine taşınmaları, sivil toplum örgütleri ve gazeteci kuruluşlarının tepkilerinden sonra Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aramak, Türk devletinin Danimarka'da yaptığı fişlemelerin durdurulmasını talep etmek zorunda kaldı. Türk Büyükelçi de Danimarka Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

SETA: YANLIŞLIKLA FİŞLEMİŞİZ

Politikacılar, medya, sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler sonucu SETA, hata yaptığını söyleyerek, tepkileri yumuşatmaya çalıştı, PKK destekçisi olmakla suçladığı 35 kişinin adını rapordan çıkardı.

Raporda imzası bulunanlardan Enes Bayraklı, "Yanlışlık olduğuna kanaat getirdik” dedi.

Ama buna rağmen birçok politikacı ve Kürdün adı hâlâ raporda yer alıyor. Birlik Listesi Genel Sekreteri Jacop Mark, Alternatif Partisi Başkanı Uffe Elbaek, Sosyalist Halk Partisi Başkanı Pia Olsen Dyhr ve Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Lars Aslan Rasmussen'in adları raporda duruyor.

AKDOĞAN: RAPOR TAMAMEN YALANDAN OLUŞUYOR

Adı hâlâ raporda yer alan Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yıldız Akdoğan, Parlamento'da Kürt sorununu konu alan bir konferansa konuşmacı olarak katıldığı ve konferansta yaşamı yitirenler YPG'liler için saygı duruşu yapıldığı için PKK sempatizanı ve terörist olarak suçlandığını söyledi.

Raporda yer alan her şeyin yalan olduğunu ve iddiaların tamamıyla temelsiz olduğunu belirten Akdoğan, “Bu raporun bilimsellikle hiçbir ilgisi yok. Bu tamamıyla bir cadı avıdır” dedi.

SETA: RAPORDA YAZILANLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİREBİLİRİZ

Suçlamaları yanıtlayan Enes Bayraklı, SETA’nın bağımsız bir düşünce kuruluşu olduğunu iddia etti. Raporda adları yazılı olanların kendilerine başvurmaları durumunda yayımladıkları bilgileri yeniden gözden geçireceklerini söyledi.

Danimarka medyasında yer alan haberlerde, SETA’nın Danimarka’ya gönderdiği görevlinin Türkiyelilerle görüşerek Kürtler ve dostları hakkında bilgi topladığı belirtildi. Kimliği gizlenen kişilerin verdiği bilgiler temel alınarak Kürtler ve dostlarının hedef gösterilmesi kınandı.

Enes Bayraklı, kendilerine bilgi veren kişilerin güvenlikleri için kimliklerini açıklamadıklarını ve bunun güvencesini verdiklerini savundu.

Gazeteci Merie Baere, Bayraklı’ya “Anonim kişilerin verdiği bilgilerle böylesi ciddi suçlamalar yapmayı iyi bir akademik çalışma olarak mı görüyorsunuz” sorusunu yöneltti.

35 kişiyi rapordan çıkarmak zorunda kalan Bayraklı, yaptıkları çalışmanın akademik çalışmanın bir parçası olduğunu iddia etti.

GAZETECİLER FEDERASYONU: KONUYU ULUSLARARASI PLATFORMLARA TAŞIYACAĞIZ

SETA’nın raporunda bazı gazetecilerin de terör destekçileri olarak suçlanmasına Danimarka Gazeteciler Federasyonu da sert tepki gösterdi. Örgütün Başkanı Tina Johansen, raporda adı geçen birçok kişiyi telefonla arayarak “Yalnız değilsin” mesajını verdi.

Konuyu uluslararası platformlarda gündeme getireceklerini söyleyen Johansen, “Raporda Danimarkalı gazetecilerin hedef gösterilmeleri korkutucu” dedi.

'TÜRKİYE CASUSLUKTAN VAZGEÇSİN!'

Bu haftanın başında Danimarka’nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Berlinske’nin, Türk Cumhurbaşkanlığı ve Danimarka Büyükelçiliğinin Kürdistanlılar ve muhalifleri fişlemek için istihbarat topladıklarını açığa çıkarması, Türkiye'te tepkilerin artmasına neden oldu.

Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, hükümetten Türkiye’nin Danimarka’da sürdürdüğü casusluk çalışmalarının engellenmesini için önlem almasını talep etti.

“Yabancı bir ülke Danimarka vatandaşlarını fişleyemez” diyen Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, konuyu Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşeceğini ve Türk büyükelçiyi bakanlığa çağıracağını açıkladı.