Sivas'ta ve Çorum'da katledilenler Zürih ve Ulm’da anıldı

2 Temmuz 1993'te Sivas Katliamı ve Çorum Katliamında yaşamını yitirenler İsviçre’nin Zürih ile Almanya’nın Ulm kentinde anıldı.

İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu (İABF) tarafından Staufascher’da düzenlenen anmaya Demokratik Güç Birliği (DGB) bileşenleri ve Birleşik Mücadele Güçleri ile çok sayıda devrimci kurum katıldı.

Madımak'ta katledilenler şahsında hak ve hakikat yolunda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan anmada çerağlar uyandırılıp, gülbanglar okundu.

İABF adına temsilci Erkan Çınar yaptığı konuşmada, “Bugün hala iktidarını sürdüren katliamcı ve tekçi zihniyete karşı adalet mücadelemiz sürecektir. Devletin katliamcı ve tekçi geleneği bugün de sürüyor. Dünyanın gözü önünde Sivas'ta yaşanan katliam dönemin devlet yöneticileri eliyle bizzat gerçekleştirilmiştir. Katliam sonrası katliamda rol oynayanların sadece bir kaçı göstermelik yargılamalarla ağır ceza almış, birkaçının yurtdışına kaçışına izin verilmiş ve ne yazık ki geneli yargılanmamıştır. Yine katillerden biri Erdoğan'ın özel affı ile geçtiğimiz yıllarda serbest bırakılmıştır” dedi.

Alevilerin de tıpkı Ermeniler, Kürtler, Yahudi halkları gibi dünyadaki azınlıklara reva görülen katliamlara devlet güvencesi altında uğradıkları ve uğramaya devam ettiklerini söyleyen Çınar konuşmasına şöyle devam etti: “Sivas, Çorum, Ankara Garı, Suruç, Roboski ile yetinmeyen katliamcı devlet geleneği son alarak İzmir'de HDP İl Binasına yönelik katliam girişiminde bulunarak Deniz Poyraz canımızı katletmiştir. Bu katliamların hesabı sorulmadığı sürece Madımak yanmaya devam edecektir. Eşit yurttaşlığa karşı olan, insan haklarına, kadına çocuğa, doğaya ve hayvana düşman tekçi ve katliamcı zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Faşist devlet ve geleneğine karşı halkların mücadelesini ortaklaştırması gerektiği de belirtilen eylemde Almanca bildiriler okundu. Devrimci kurum temsilcileri de söz alarak katliamda yaşamlarını yitirenleri andı.

Anma İABF çocuk korosunun seslendirdiği deyişlerin ardından sonlandırıldı.

Basel kentinde de İABF tarafından Sivas ve Çorum katliamında katledilenler için anma düzenlendi.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde de Sivas’ta katledilenler anıldı.

Aalen, Geislingen, Göppingen, Günzburg, Crailheim, Krumbach, Ulm, Laichingen Memmingen ve Heidenheim şehir ve kasabalarından Alevi Cemevleri / Dernekleri tarafından oluşan Bölge Platformu’nun organize ettiği “Sivas Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız, Hesap Soracağız” mitingine çok sayıda kişi katıldı. Ulm şehir merkezinde Münsterplatz’da gerçekleştirilen etkinliğe, Ulm’da ADHF, AGİF, ATİF, KON-MED’in bulunduğu Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Bileşenleri, HDP Aktivistleri ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) destek çağrısında bulunarak, pankart ve bayraklarıyla aktif katılım sağladılar.

Alevi Kültür Merkezi (AKM) Ulm’un ev sahipliğinde gerçekleşen eylemde yapılan açılış ve saygı duruşundan sonra “deli uyandırma” bölümü ile devam etti. AABF’nin açıklaması ardından konuşmalar ardından Ali İlhan da sazı ve sözüyle yer alması ile sona erdi.