Sol Parti’den Erdoğan protestolarına tam destek

Sol Parti yönetimi, 28-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’ya gelecek olan Erdoğan için başkent Berlin ve Köln’de “Erdogan Not Welcome” (Erdoğan hoş gelmedin) platformu tarafından düzenlenecek protesto gösterilerine tam destek verdiğini açıkladı.

Alman devletinin davetiyle Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllar sonra Almanya’ya ilk resmi ziyaretini önümüzdeki hafta gerçekleştirecek. Alman muhalefeti ve kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen 28 Eylül Cuma günü Berlin’de kırmızı halıyla karşılanacak Erdoğan, ertesi gün de Köln’e giderek yandaşlarıyla bir araya gelecek.

Erdoğan’ın bir diktatöre yakışır şekilde etkileyici protestolarla karşılanması için birçok kuruluşun katılımıyla kurulan “Erdogan Not Welcome” (Erdoğan hoş gelmedin) platformu ise bu hafta sonu düzenlenen protestoların yanı sıra Berlin ve Köln’de iki merkezi gösteri organize ediyor.

SOL PARTİ’DEN PLATFORMA DESTEK

Ülkenin muhalefet partilerinden Sol Parti (Die Linke) yönetimi ise platformun Berlin ve Köln’de düzenleyeceği Erdoğan’ı protesto gösterilerine tam destek verme kararı aldı. Sol Parti’nin bütün teşkilatlarına gönderilen kararın ardından bu partinin üye ve seçmenlerinin kitlesel şekilde her iki merkezi gösteriye katılması bekleniyor.

Aldıkları karara ilişkin yazılı bir açıklama yapan Sol Parti yönetimi “Erdogan Not Welcome” platformunun çalışmalarına destek verdiklerine belirtti. Erdoğan’ın Alman devleti tarafından en üst düzeyde karşılanmasına sert şekilde karşı çıkan Sol Parti, binlerce HDP üyesi ve 200’den fazla gazetecinin Türkiye’de cezaevinde olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de bütün demokratik hakların yok sayıldığını, barışçıl gösterilere polisin saldırdığını hatırlatan Sol Parti devamla şu görüşleri dile getirdi: “Erdoğan rejiminin siyasetini şiddetlendirmesine rağmen Dışişleri Bakanı Heiko Maaß hala ‘Türkiye en önemli partnerimiz’ diyebiliyor. Alman devleti bu yaklaşımıyla Erdoğan rejiminin bir kolu gibi hareket ediyor. Biz buna hayır diyoruz”

Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin demokrasi ve insan hakları konusunda gerekli sorumluluğu alma zamanının artık geldiğine dikkat çeken Sol Parti, Erdoğan rejimine açık bir şekilde tavır alınmasını istedi.

Erdoğan 28 Eylül Cuma günü Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in davetlisi olarak Bellevue sarayında yemekli bir davette bulunduğu sırada “Erdogan Not Welcome” platformunun çağrısıyla saat 16.00’da “Postdamer Platz” meydanından kitlesel protesto başlayacak. Erdoğan’ın Köln’de DİTİB camiisinin resmi açılışını yaptığı sırada ise Saat: 11.00’d “Deutzer Werft” meydanında protesto gösterisi start alacak.

ERDOĞAN ALMAN MUHALEFETİNİ BİRLEŞTİRDİ!

Bu arada Erdoğan için Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Bellevue sarayında verilecek yemeği boykot eden parlamenterler sayısı hızla artıyor. Önceki gün Hür Demokratlar Birliği (FDP) üyesi parlamenter Bijan Djir-Sarai ve Sol Partili vekil Sevim Dağdelen’in yaptığı açıklamalarla başlayan boykota Yeşiller Partisi ve aşırı sağcı parti AfD’li vekiller de destek verdiklerini bildirdiler.

Erdoğan’ı boykot kararı birbirinden uzak olan Alman muhalefetini birleştirmiş durumda. Peş peşe açıklamalar yapan FDP lideri Christian Lindner, Yeşiller eş başkanları Annena Baerbock ve Robert Habeck, AfD meclis grup başkanları Alexander Gauland ve Alice Weidel Erdoğan ile aynı ortamda bulunmayacaklarını bildirdiler.

FDP lideri Lindner Erdoğan propagandasının bir parçası olmak istemediğini açıklarken, Sol Partili parlamenter Sevim Dağdelen ise yaygın Alman medyasına verdiği demeçte cumhurbaşkanlığı köşkündeki davet yerine Erdoğan’ın protesto edildiği gösteriye katılacağını bildirmişti.

Konuyla ilgili haber: