Sol Parti eş başkanlarından HDP’ye tam destek

Başkent Berlin’de temaslarını sürdüren HDP heyeti Sol Parti Eş Başkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger ile bir araya geldi. Sol Partili liderler, HDP’nin yürüttüğü mücadeleye bundan sonra daha fazla destek vereceklerini belirttiler.

Türkiye’deki demokrasi mücadelesine destek verilmesi amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de HDP’nin en üst düzeyde başlattığı diplomasi trafiği bugün de sürdü. Eş Başkan Sezai Temelli’nin başkanlığındaki heyette HDP milletvekilleri Mithat Sancar ve Feleknas Uca ile Almanya HDP Temsilciliği Eş Sözcüleri Leyla İmret ve Sinan Önal yer alıyor.

Dünden bu yana devam eden görüşmelere ilişkin Federal Basın Konferansı’nda basın toplantısı düzenleyen heyet, Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile de bir araya geldi. Federal Meclis’teki bütün partilerden parlamenterlerin üyesi olduğu grup, AKP iktidarına yönelttiği eleştirilerden dolayı Türkiye tarafından bir süredir çalışmaları engelleniyordu.

HDP ile yapılan görüşmede ise tüm partilerden vekiller hazır oldu. Görüşmede her iki tarafın parlamentolar arası ilişkiler güçlenmesine ilişkin temennilerini dile getirdiği öğrenildi. Ayrıca sadece Türk ve federal Alman hükümetinin değil, bütün muhalefet partilerinin de içinde yer aldığı geniş bir ilişkinin devletlerin otoriterleşmesini engelleyeceği ifade edildi.

SOL PARTİ’DEN EN ÜST DÜZEYDE KARŞILAMA

Dün Federal Meclis’te muhalefet partilerinden olan Sol Parti Grubu ile bir araya gelen HDP heyeti, bugün öğleden sonraki programında ise Sol Parti Eş Başkanları Katja Kipping ve Bernd Riexinger görüştü. Riexinger, aynı zamanda Selahattin Demirtaş’ın “kardeş vekili”.

Görüşmede Sol Partili liderler, HDP’nin Türkiye’de yürüttüğü demokrasi mücadelesine daha fazla destek sunacakları mesajını verdiler. HDP’nin cezaevinde olan eski eş başkanları şahsında, tutuklu bulunan bütün siyasetçi, gazeteci, aydın ve insan hakları savunucularına dair derin kaygılarını dile getiren Sol Partili liderler, ortak mücadelenin önemine dikkat çektiler.

KİPPİNG’DEN MERKEL’E ERDOĞAN ÇAĞRISI

Görüşmenin ardından Sol Parti Eş Başkanları Katja Kipping sosyal medya hesabından HDP ile çektirdiği fotoğrafı paylaşarak “HDP’liler bizde misafir, Türkiye artık bir hukuk devletinden çok İslamcı bir baskıcı rejimin iktidarda olduğu bir ülke. Şayet başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Mass Erdoğa’nın Berlin ziyaretinde bunu dile getirmezseler, onlar da Türkiye’de son demokratik haklarının kaldırılmasında suç ortağı olacaklar.”

Dünden bu yana ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) dışında Federal Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilcileriyle bir araya gelen HDP heyeti yarın ise Alman devlet erkanıyla görüşecek. Görüşmelerin cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, dişileri bakanlığı ve meclis başkanlığının temsilcileriyle gerçeklemesi bekleniyor.