Gazeteci Hüseyin Narlı hayata veda etti-YENİLENDİ

CAN TV programcısı ve yorumcusu Hüseyin Narlı, 9 Ocak akşamı yaşama veda etti.

Gazeteci Hüseyin Narlı’nın (Ökkeş Ünlübayır) hayatını yitirdiğine ilişkin haberi çalışma arkadaşları duyurdu. Narlı, üç yıldır kanser tedavisi görüyordu. 

Aynı zamanda Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden olan Narlı, TV10 ve CAN TV kurucularındandı.

Çalışma arkadaşlarından Şiyar Munzur, “İnanılması kolay olmayan acı haber. Sevgili Hüseyin abiyi kaybetmişiz” mesajını paylaştı.

Munzur, “Türkiye’deki devrimci mücadelenin öncülerinden, 30 yıldır beraber çalıştığımız, bilgisinden, öncülüğünden, yol göstericiliğinden anbean yararlandığım, son 10 yıl içinde de TV10 ve CANTV kurucularından, programcılarından ve yol göstericisi bilge Hüseyin Narlı…. Çok üzgünüm” diye ekledi.

CAN TV, Twitter hesabında “TV 10 ve CAN TV'nin kurucularından ve programcılarından, her adımda emeği olan değerli dostumuz Hüseyin Narlı'yı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Işıklar içinde uyusun” dedi.

Mücadele arkadaşı Yeni Özgür Politika yazarı Suat Bozkuş, “Arkadaşım, kardeşim, yoldaşım Ökkeş Ünlübayır'ı (Hüseyin Narlı) kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Kör kurşunların, kara saplı bıçakların hep üstüne yürüdü. Hiç birine boyun eğmedi. Üç yıldır habis illete karşı umutla, vakarla mücadele etti ama gücü yetmedi. Başımız sağolsun.” mesajını paylaştı.

Narlı, 70li yıllardan beri Türkiye devrimci hareketinin öncüleri arasındaydı. CAN TV ailesi, “Türkiye devrimci hareketindeki öncülüğü ile beraber Kürt özgürlük hareketi ve Alevi hak arayışının da yılmayan bir neferidir” paylaşımında bulundu. 

Yoldaşlarından Ali Mahir de Narlı’nın özgürlük mücadelesinde kesintisiz yer aldığına vurgu yaparken, özellikle 70’li yıllarda önce SGB ve TSİP saflarında, ardından TKP/B ve Kürdistan Özgürlük mücadelesinde yer aldığına dikkat çekti. Mahir, “Sosyalist Hareketin en soluklu, kararlı neferlerinden birini daha yitirmenin derin yası içindeyiz” dedi. 

HÜSEYİN NARLI KİMDİ?

Hüseyin Narlı, 1955 yılında Maraş Pazarcık Çiğli köyünde dünyaya geldi.

1970’li yılların henüz başında Maraş'ta lise yıllarında devrimci mücadeleyle tanıştı.

1972 yılında Ankara ODTÜ Kimya bölümünde üniversite eğitimine başladı.

1974'te TİSİP üyesi ve yönetim kurulunda öncü bir devrimci oldu. 1975 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinde Elektronik Mühendisliği bölümüne başladı.

Devrimci mücadelede öncülük rolü oynayan Narlı, 1977 yılında SGB'nin kurucu kadrosunda yer aldı ve genel başkanlık görevini üstlendi.

12 Eylül faşist askeri darbe süreci sonrası 1981 yılında yoldaşlarıyla birlikte Suriye'ye geçti. Narlı, 1983 yılında Avrupa'ya Paris'e geçtiğinde TKP-B merkez komitesine yer aldı.  

Bütün hayatı mücadeleyle geçen Hüseyin Narlı, 1990'lı yılların başında Zülfikar dergisinin kuruluşunda yer alarak Avrupa Alevi Hareketinin de ilk öncülerinden oldu.

Narlı, son 30 yılında Alevi toplununum örgütlenme, kurumlaşma ve medya alanına adayan bir Alevi aydını ve mücadele öncüsü olarak öne çıktı.

Alevi toplumuna önemli katkılar sağlayan TV10 ve CAN TV'nin kurucularından olan Narlı, üç yıldır kanser tedavisi görüyordu.

Son anına kadar mücadeleyi, umudu ve direnci bırakmayan Narlı, 9 Ocak’ta Almanya’nın Bochum kentinde yaşama veda etti.