Stockholm'de binler Rojava için yürüdü

2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de meydanları dolduran binlerce kişi, Türk devletinin işgalini kınadı ve Rojava devrimiyle ile dayanışma içinde olduğunu haykırdı.

İşgalin başladığı 9 Ekim'den beri her gün akşam saatlerinde Türk devletinin işgalini kınamak için Sergel Meydanı'nda gösteri yapan Kürdistanlılar ve dostları, bugün aynı meydanda kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşmalar yapan İsveçli, Kürdistanlı, Asuri-Süryani-Keldani, İranlı, Türkiyeli parti ve derneklerin temsilcilerinin konuşmasının ortak paydasını Türk devleti ve beraberindeki çetelerinin Rojava ve Kuzey Suriye'yi terk etmesi talebi oluşturdu.

Mitingin yapıldığı meydanın üzerinde bulunan demir parmaklılar Türk devletinin işgalini kınayan ve sivillere yönelik katliamları teşhir eden pankart ve resimlerle donatıldı.

SOSYAL DEMOKRATLAR: KÜRTLER ANAYASA ÇALIŞMALARINA KATILMALI

Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Thomas Hammarberg, işgali kınadıktan ve Türk devletinin işgali sonlandırmasını istedikten sonra Suriye için hazırlanmakta olan yeni anayasa çalışmalarına değindi.

PYD ve YPG/YPJ'nin anayasa görüşmelerine çağırılmamalarını eleştiren Hammarberg, Kürtlerin yer almadığı bir anayasanın kalıcı bir barışa hizmet edemeyeceğine dikkat çekti.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Sekreteri Johan Hassel, İsveç Hükümeti'nin işgalin ilk gününden itibaren işgale karşı çıktığını ve Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması için konuyu Avrupa Birliği'nin gündemine getirdiğini hatırlattı. Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye işgalinin uluslararası hukuka ve sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi. Türkiye ve beraberindeki çetelerin bölgeyi terk etmesini istedi.

MUHAFAZAKAR PARTİ: İŞGALİ KINIYORUZ

AKP'nin kardeş partisi Moderat Parti'nin Milletvekili Jörgen Persson, Erdoğan'ın Rojava'yı işgalini, Kürtlere ve diğer azınlık haklara karşı katliam ve saldırılarını kınadıklarını belirttikten sonra Kürt halkı ve bölgedeki azınlık halkların mücadelelerinin yanında yer almaya devam edeceklerine vurgu yaptı.

Eylemcilere telefon bağlantısı aracılığıyla Kobanê'den seslenen Cezire Kantonu Eşbaşkanı Telhat Yunis, Kürt Halkının işgalci Türk devleti ve yanındaki çetelere karşı tarihi bir direniş gösterdiğini ve Rojava halklarının topraklarının çetelerin tarafından gasp edilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Yunis'in konuşmasından etkilenen kitle “Yaşasın Rojava devrimi”, “Biji YPG/YPJ” sloganlarını attı.

ZARAKOLU: SOYKIRIM GÜNÜMÜZDE DE SÜRÜYOR

Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu, ABD Temsilciler Meclisi'nin önceki gün Türkiye'nin 1915'te soykırım yaptığını hatırlattıktan sonra “Ancak 1915'teki soykırım durmadı. Günümüzde de Türk devleti Rojava'da Kürtler, Asuriler, Ermeniler, Türkmenler ve diğer azınlık halklara soykırım uyguluyor” dedi.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına konuşma yapan Ahmet Karamuş ve Zeyneb Moradi, Türk devletinin hedefinin Rojava'daki demokratik ve adil sistemi ortadan kaldırmak ve Kürtlerin statü elde etmelerini engellemek olduğunu belirtti. Tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Rojava devrimiyle dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısı yaptı.

KÜÇÜKASLAN: ASURİ-SÜRYANİLER ROJAVA'YI SAHİPLENMELİ

Mezopotamya Özgürlük Partisi adına konuşan Yaşar Küçükaslan, faşist Türk devletinin 1915 yılında Ermeni, Asuri-Süryani-Keldani ve Rumlara gerçekleştirdiği soykırımın bir benzerini günümüzde Kuzey Suriye'de gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Uluslararası yasaları ihlal ederek işgali başlatan Türk devleti ile yanındaki DAİŞ artığı ÖSO çetelerinin savaşlarda kullanılması yasaklanan beyaz fosfor kullanarak savaş ve insanlık suçları işlemesine karşı dünyanın ayağa kalkmasını istedi.

Küçükaslan, Asuri-Süryani-Keldani halkına Rojava'daki sisteme sahip çıkmaları, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne de Türkiye'nin Rojava'da işlediği savaş suçlarının araştırılması için harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Dayanışma Derneği adına Zerrin Uçar, PUK adına Peyman, Kadın Barış İnisiyatifi adına Latife Fegan, Rojava devrimiyle dayanışma mesajları verirken sanatçılar; Serpil İnanç ve Stina Bengs, şehitler için şiir ve marşlar söyledi.

DIŞİŞİLERİ BAKANI ANN LİNDE'DEN DESTEK MESAJI

Gösterinde aralarında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin de aralarında olduğu pek çok yetkili ve politikacının gönderdiği destek mesajları okundu.

Binler, konuşmaların sona ermesinden sonra Medborgarplatsen Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 1,5 saat süren yürüyüş sırasında Türk devletinin işgalini teşhir eden konuşmalar yapıldı.

Türk devletine karşı öfkenin hakim olduğu eylemde sık sık “Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Kanlı ellerinizi Kürdistan'dan çekin”, “Yaşasın Rojava”, “Katil, faşist Erdoğan”, “Türkiye'yi boykot et”, “Biji YPG/YPJ” ve “Rojava'yla dayanışma” gibi Türk devletini kınayan ve Rojava devrimini destekleyen sloganlar atıldı.