Stockholm'de Rojhilatlı devrim şehitleri anıldı

İran devleti tarafından 7 Eylül günü katledilen Argeş Karzan, Dilovan Feda, Torhildan Sine ve Rojhat ile idam edilen Hüseyin Penahî, Zanyar Moradî ve Lokman Moradî, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

PJAK Stockholm Komitesi'nin örgütlediği etkinlik devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kürtlerin yanı sıra İran, Beluci ve Arapların da katıldığı anma etkinliğinde KODAR'ın açıklamasını Dayi Haver okudu.

Açıklamada, İran devletinin son aylarda Kürtlere ve İran emekçilere yönelik baskı ve saldırıları artırdığı belirtildi. Kürdistan'da çalışma yürüten tüm parti ve örgütlerin gerici İran rejiminin baskı ve saldırılarına karşı birlikte hareket etmelerinin önemine vurgu yapıldı. Şehitlerin anılarını yaşatmak için mücadeleyi daha da yükseltme sözü verildi.

Dış dünyaya da İran rejiminin idam ve katliamlarına karşı suskunluğu bozmaları ve İran rejimine tavır almaları çağrısı yapıldı.

Ahvaz Partisi adına bir konuşma yapan Nasser Mohammed, İran devletinin topraklarını işgal ettiği Arap ve Kürtlerin uzun yıllardan beri gerici İran rejimine karşı birlikte mücadele ettiklerini söyledi.

İran devletinin Kürt devrimcilerini katletmesini ve idam etmesini kınayan Mohammed, “Biz bundan büyük bir üzüntü duyuyor ve katledilenleri kendi şehitlerimiz olarak görüyoruz. Onların anılarına sahip çıkarak mücadeleyi yükseltecek ve ülkeyi özgürleştireceğiz” dedi.

İranlı örgüt ve siyasi partilerin oluşturduğu platform adına konuşma yapan Yazar Bahram Rahmani,

İran devletinin Kürdistan'da saldırı ve katliamları artırdığına somut örnekler vererek dile getirdikten sonra Kürtler ve İran'da yaşayan halkların baskılara karşı direndiklerini söyledi.

İran İslam rejiminin idam, katliam ve baskılarla halkı sindirmek ve direnişi kırmak istediğine dikkat çeken Rahmani, “Bizler baskılara karşı direnen Kürt ve diğer hakların mücadelesini destekleyeceğiz. Emperyalistler Ortadoğu'da kendi çıkarlarını için bulunuyor. Ortadoğu'da gerçek anlamda barışın sağlanmasının yolu demokratik konfederalizmin kurulmasından geçer” şeklinde konuştu.

Etkinlikte Argeş Karzan, Dilovan Feda, Torhildan Sine ve Rojhat'ın konuşmaların yer aldığı sinevizyon izlentildi.  Kürt şairler, şehitler için yazılan şiirleri okudu. Kürt sanatçı Kale Ateshi de Kürtçe ezgi ve türküler söyledi.