Stockholm Fittja Festivali'nde HDP ve Efrîn'le dayanışma

Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN) Stockholm'un Fittja semtinde hafta sonu düzenlenen festivalde HDP ve Efrîn'le dayanışma amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Festivalin yapıldığı alana bir stant kuran Kürdistanlılar, HDP bayrakları, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın resimlerini astı. Halkı 24 Haziran tarihinde yapılacak seçimler hakkında bilgilendirdi.

PKAN, Efrîn halkına maddi katkıda bulunmak amacıyla meydanda kurduğu diğer çadırda da gözleme ve köfte sattı.

Kürdistanlılar, Kürt sanatçı Evin Akbaş'ın söylediği şarkı ve türküler eşliğinde sık sık halaya durdu. HDP ve Rojava Devrimini selamlayan sloganlar attı.

Etkinliği örgütleyen PKAN yönetici ve üyeleri ANF'nin etkinlik ile ilgili sorularını yanıtladı.

Hasan Barlas, semtte yaşayan Kürt ve Türklere yapılacak seçimler hakkında bilgi verdiklerini ve çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Olumlu tepkilerin sandığa yansımasını umut ettiklerini söyleyen Barlas, “Tüm arkadaşlarımız bu seçimlerde başarıyı yakalamak için elinden gelen her şeyi yapıyor” dedi.

İhsan Baysal, Fittja'nın Kürt ve Türklerin yoğun olarak yaşadıkları semtlerden biri olduğunu hatırlattıktan sonra “Biz HDP ve Efrîn'le dayanışmak için festivalde yer alıyoruz. Katılım geçtiğimiz senelere göre düşük. Ama en hareketli bizim stant ve çadırımız. Her gün 2 veya üç saat Kürt sanatçılar şarkı ve türküler söylüyor” dedi.

Festivale gelen Orta Anadolu Kürtlerinin neredeyse tamamına yakınının çadırı ziyaret ettiğini ve dayanışma mesajları verdiklerini söyleyen Baysal, halkı Stockholm'de yapılacak oy atma işlemleri hakkında bilgilendirdiklerini belirtikten sonra aldıkları tepkileri şöyle özetledi.

“Bugün 3 kişi bize gelerek seçim günü arabalarını tahsis edeceklerini söyledi. Seçimden dolayı insanların duyarlılığı arttı. Fittja semtinde her kahvede, her evde HDP konuşuluyor. 7 Haziran'daki heyecanı yakaladık. Hatta üzerine de çıktık desem abartma olmaz. Halkta seçimler ve HDP'ye yoğun ilgi var. Dün çadırı açtığımızda ilk ziyaretçimiz iki İYİ Partili oldu. Bize birlikte Erdoğan'ı devireceğiz dediler.”

Çadırda gözleme açan kadınlardan Makbule Buldok, Kürt yemek ve kültürünü tanıtmak amacıyla çadır açıp yemek sattıklarını söyledikten sonra şunları kaydetti.

“Bu semtte çok sayıda Kürt, Türk, Asuri-Süryani ve Ortadoğu'dan gelen halklar gözlemeyi biliyor. Burası adeta çekim merkezi. Bazıları nasıl gözleme açtığımızı görmeye geliyor. Bazıları da satın almak için geliyor. HDP bayrakları insanları buraya çekiyor. Arkadaşlarımızın sıcaklığı insanları buraya çekiyor. En fazla ilgiyi bizim çadır çekiyor.”