Strasbourg’da AK önünde nöbet eylemi başlatıldı

İmralı’daki durum dahil Türkiye’deki insan hakları durumunu gündemine alan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin toplantısı sırasında Kürtler nöbet eylemi başlattı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a verilen müebbet hapsin kaldırılması yönünde AİHM’in 2014 yılında aldığı kararı uygulamayan Türk devleti, yedi yol sonra ilk kez Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi’nin gündemine geldi. Bakanlar Komitesi toplantısındaki dosyada Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsakların durumu özellikle “umut hakkı” kapsamında ele alınıyor. Bakanlar Komitesi’nin toplantısı 30 Kasım’da başladı ve 2 Aralık’a kadar sürecek.  Türkiye’deki insan hakları durumunun bu çarşamba günü ele alınması gerekiyordu.  

Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi de bir yılı geçen “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi kapsamında “Özgürlük Kazanacaktır, Öcalan İçin Harekete geç” şiarıyla Konsey binası önünde 17 gün sürecek bir nöbet eylemi başlattı.

Eylem kapsamında sabah erken saatlerinde Avrupa Konseyi binası önüne gelen Kürdistanlılar burada çadır kurdu ve eyleme geçti. Eylemin ilk gününü İsviçre’den gelen 100 kişilik CDK-S aktivistleri devr aldı.

Konsey binası önünde “Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999 tarihinden beri İmralı cezaevinde tutuklu. Haber alınamıyor” ve 9 dilde “Özgürlük kazanacak” yazılı dev pankart açtı. Ayrıca eylemciler, Abdullah Öcalan posterleri ve dövizleriyle Avrupalı kurumlara “hareket et” çağrısında bulundu.

Eyleme ilişkin CDK-S eşbaşkanları Selma Sürer ve İsmail Kardaş, Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması yaptı.

İmralı’da 23 yıldır devam eden esaret ve mutlak tecride dikkat çeken Selma Sürer, Türk devletinin Avrupalı kurumların sessizliğinden cesaret alarak tecridi sürdürdüğünü belirtti.

Sürer, Türk devletinin uluslararası hak ve hukuk kurallarını uygulamadığını belirterek, gerillaya karşı kimyasal silah kullanarak yeni bir suç işlediğini ifade etti.  

Eşbaşkan İsmail Kardaş ise İmralı’da devam eden tecridin hiçbir hukuki ve insani dayanağının bulunmadığını vurguladı.

Uluslararası kurumların sessizliğine tepki gösteren Kardaş, Kürdistanlılar olarak Türk devletinin suçlarına karşı alanlarda olacaklarının altını çizdi.  

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne de seslenen Kardaş, AİHM kararlarının bir an önce uygulanması için Türkiye’ye baskı kurulması çağrısında bulundu.

Eylemciler basın açıklaması ardından yolu trafiğe kapatarak Avrupa Konseyi binasına yürüdü.

Bina girişini kapatan eylemciler, uzun süre sloganlarla uluslararası konseyin tutumunu protesto etti.

Eylemciler aralıksız bir şekilde “Öcalan’a özgürlük”, “Katil Erdoğan” , “Faşist Türkiye” ve “Soykırımcı Türk devleti” sloganlarını attı.

10 dakikalık oturma eyleminin ardından eylemciler, nöbet çadırına geri döndü.

Her gün farklı bir ülkeden Kürdistanlı kurum temsilcileri, siyasetçiler, kadın ve gençlik yapılarının devralacağı eylem, 17 Aralık’ta sona erecek.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Aralık tarihinde Avrupa Konseyi ziyareti nedeniyle Strasbourg’ta getirilen eylem ve etkinlik yasağı nedeniyle eylem bir gün ara verilecek.

Eylem 3 Aralık tarihinde TEV-ÇAND üyelerinin katılımıyla devam edecek.