Stuttgart mahkemesi PKK ile duygusal bağı kabul etti

Stuttgart eyalet mahkemesinde Kürt yurtsever Şemsettin B.’nin 37’nci duruşması görüldü. Mahkeme, baskıya maruz kalan Kürtlerin PKK ile olan duygusal bağını kabul ederek, Şemsettin B’yi şartlı tahliye etti.

Geçen hafta Salı günü davanın 36’ncı duruşması görülmüştü. Duruşmada Şemsettin B. ve avukatı Elke Nill hazır bulunmuştu.

Savcı mütalaasında Şemsettin B’nin PKK’nin bölge sorumlusu olduğunu iddia eti. Heilbronn Kürt derneğine yapılan yardımlar da PKK’ye yardım kapsamında değerlendiren savcı, Şemsettin B’nin Heilbronn’da PKK adına hareket ettiğini öne sürdü.

Savcı, Şemsettin B hakkında 2 yıl 9 ay hapis cezası istedi. Aynı duruşmada söz alan avukat Elke Nill, “Müvekkilim 16 ay 9 gündür cezaevindedir. 2015 ve 2018 tarihlerinde Heilbronn bölgesinde farklı ve birden çok kişinin ismi polisin hazırladığı iddianamede sorumlu olarak geçiyor. Fakat hazırlanan mütalaada müvekkilimin orada 3 yıldır sorumlu olduğu iddia edildi. Bu bir çelişkidir ve müvekkilim nasıl oluyor da bu tarihlerde sorumlu olabiliyor anlamış değilim” dedi.

başkanının söz hakkı verdiği Şemsettin B, Türk rejiminin işgal saldırıları ve baskılarına dikkat çekerek, “Heilbronn’da 400 ailenin üzerinde Kürt vardır. Bu aileler Erdoğan’ın şehirlerini harabeye çevirdiği ve yerle bir ettiği ilçelerden ve şehirlerden geliyorlar. Hepsi de PKK sempatizanı ve ikisinden birinin muhakkak PKK’de şehitleri vardır. Ben şunu demek istiyorum. Orada yaşayan her Kürt benim gibi kendi çapında aktiftir. Mahkeme benim aktif biri olduğumu iddia etti, fakat Heilbronn’da yaşayan Kürtler kültürel değerleri koruma noktasında duyarlı ve aktiftirler. Mahkeme heyetinden istediğim adil ve insani bir kararın verilmesidir. Devletlerin bizi yargıladığı gibi yaklaşmamalarını ummuyorum” diye konuştu.

36’ncı duruşmanın ardından 5 Kasım Salı günü saat 11.00’de karar duruşması görüldü.

Mahkeme heyeti Şemsettin B’ye 129 B’den (Suç işlemeye yönelik, terör amaçlı yabancı örgüt) 2 yıl ceza verirken, 3 yıl tecilli olmak kaydıyla tahliye kararı aldı. Mahkeme, Şemsettin B’nin gözaltına alındığı sırada evinde bulunan, oğluna ait bir miktar nakit paraya da el koydu.

Ayrıca mahkeme heyeti kararında Sur, Cizre, Nusaybin ve Kürt kentlerinde yaşanan baskıların PKK ile duygusal bağın gelişmesine yol açtığını da göz önünde bulundurdu. Diğer bir ifadeyle, Türk devletinin uygulamalarının sonucunda PKK ile duygusal bağ oluşması hukuken kabul edilebilir bulunmuş oldu.