Stuttgart'ta Dünya Kobanê Günü: Eylemcilerin 5 misli polis vardı

Çok tuhaf görünen bu durum karşısında acaba özel ve vahim bir olay mı var diye düşünmemek elden değildi. 6 yaşını bitiren Dünya Kobanê Günü de Türk polisini aratmayacak baskı, engel ve saldırılara maruz kalarak gerçekleşti.

RISEUP 4 ROJAVA çağrısı ve öncülüğünde bileşenleri olan Kürt gençlik hareketi/YJK-E, Rote Hilfe ve diğer STÖ’leri ile birlikte,  dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Almanya’nın Stuttgart şehrinde de 1 Kasım’da Dünya Kobanê Günü miting ve yürüyüşü düzenlendi.

Eylemin toplanma alanı olan Lautenschlager sokağında eylemciler, 1 Kasım’da, saat 15.30’da toplanmaya başlarken ana istasyon ve benzeri noktalarda çok sayıda özel giyim kuşamlı çok sayıda polis sokak başlarını tutmuştu. 

Sloganlar bahane edilerek, 4 defa yürüyüş durduruldu. Bu durum eylemcilerin nihayet miting alanı olan Stadtmitte meydanına kadar devam etti ve bu arada 4 eylemci gözaltına alındı. 

Eylemi düzenleyen RISE UP 4 ROJAVA kolektifi, polisin engel ve saldırılarını şiddetle kınayan konuşmalar yaptı.  "Yaşasın enternasyonal dayanışma!", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Jin jiyan azadı", "Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor", "Rojava direnişine selam, PKK yasağı kaldırılsın"  sloganları eylem boyunca Almanca ve ingilizce sürekli atıldı.

Yapılan konuşmalarda Almanya’nın Türkiye ile olan savaş ittifakına dayalı tutumu eleştirildi.  Almanya’da da çok sayıda Kürt aktivisti/politikacının yakınımızdaki Stammheim hapishanesinde de tutuklu bulunduğu dile getirilerek kınandı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye/Rojava’ya yönelik saldırıları da protesto edildi.

Eylem sonrası gözaltına alınan 4 eylemci kimlik kontrolü yapılıp, serbest bırakılana kadar eylemciler miting alanını terk etmediler. Saat 18.00 civarında miting sona erdi.