Stuttgart’ta Kürt siyasetçilerin yargılandığı davada 5. duruşma

Almanya’nın Stuttgart kentinde beş Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın beşinci duruşması görüldü.

Kürt siyasetçilerden Veysel S., Agit K., Evrim A. ve Özkan T. tutuklu olarak, Cihan A. ise tutuksuz olarak Stuttgart kentindeki Stamheim cezaevi salonunda yargılanıyor.

Davanın beşinci duruşması Cuma sabahı saat 09:20’de başladı. Mahkemede avukatlar ve müvekkilleri hazır bulundu.

Ziyaretçiler, önceki hafta olduğu gibi sıkı aramalardan sonra mahkeme salonuna alındı. Avukatlar bu duruma tepki göstermişti. Mahkemeye bazı kadınların beyaz tülbentlerle gelmesi dikkat çekti.

Mahkeme Başkanı, Kürt siyasetçiler aleyhinde ifade veren Rıdvan Ö.’ye yeni bir avukat tahsis ettiklerini ve dava dosyasını kendilerine gönderdiklerini söylerken, diğer avuklatlara da bu konuda bilgilendirme mektubu gönderdiğini ifade etti.

Agit K’nin avukatı Oswal, “Dijital dosyaların bu kişiye gittiğine dair bize herhangi bir mektup gelmedi” dedi. Mahkeme başkanı “bu durumu tekrardan değerlendireceklerini” ifade etti.

Daha sonra Veysel S.’nin avukatı Heiming, mahkemede müvekkillerine dayatılan onur kırıcı uygulamalara tepki gösterdi. Heiming, “Müvekkilim şu ana kadar ayakları zincirlenerek mahkeme salonuna getiriliyor. Bunu neden yapıyorsunuz? Cezaevi güvenlik olarak oldukça sıkıdır ve bu uygulamanın derhal kaldırılması gerekir” dedi.

Avukatlar, bir önceki duruşmada tutuklu siyasetçilerden Veysel S.’nin Almanya’ya geldiği zamanda yapmış olduğu iltica dosyasındaki ifadesinin iki duruşma boyunca okunmasına anlam veremediklerini belirtti. Avukatlar, bunun makul bir izahının olmadığı tepkisiyle itirazda bulundu.

Savcı, avukatların bu talebine karşılık mahkeme heyetine bir yazı okuyarak itirazda bulundu.

Daha sonra söz alan Özkan T’nin avukatı Dr. Thiee Philipp mahkeme heyetine şu hatırlatmada bulunarak, şu soruları yöneltti:

“Müvekkilim üzerinde ifade veren Rıdvan Ö’nün istek ve talepleri nelerdi? Yetkili makamlar bunun ne kadarına cevap olabildiler? Ne karşılığında anlaştılar? Ayrıca nasıl ilticası kabul edildi? Buradan hareketle bu durumun bir organizasyon olmadığı ne malum?”

Philipp, “Kaldı ki, kendisiyle ilgili dava dosyasına baktım ve ilk aşamadaki ifadesi ve sonrasındaki ifadeleri oldukça çelişkilidir, önümüzdeki süreçte kendisi de bu mahkemeye getirileceği için durum o zaman daha iyi anlaşılacaktır” diye ekledi.

Ayrıca Rıdvan Ö’nin dosyasının bazı bölümlerinin gizli tutulmasına da itiraz eden avukatlar bu durumun bir an önce düzeltilmesini istediler. Avukatlar dosyanın bir kısmının hala gizli tutulmasını öne sürerek tepki gösterdi.

Avukatlar bir önceki duruşmada konuyla ilgili soruşturmada yer alan savcının tekrardan dinlenmesini talep ederek Rıdvan Ö.’nin ifadesinin bir bölümünün neden hala duruşmada yer alan avukatlardan bağımsız ele alındığını sordu.

Savunma avukatları Rıdvan Ö’ye avukatı kimlerin tahsis ettiğini de sorarken Mahkeme başkanı “avukatı biz belirledik ve kararlaştırdık” dedi. Bir sonraki duruşma 5 Haziran tarihine ertelendi.