Tamillerden Öcalan'a özgürlük eylemi

2009 yılında birçok ülkenin desteğiyle büyük bir katliamdan geçirilen Tamil halkından bireylerin Londra’dan Cenevre’ye kadar planlanan bisiklet eylemleri sürerken, eylemciler Strasbourg’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için de özgürlük talep etti.

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları’nın (LTTE) Hindistan ve diğer bölge ülkelerinin desteğini alan Sri Lanka ordusu tarafından askeri olarak yenildiği 2009 yılında on binlerce sivil de katledilmişti. Aradan geçen 9 yılda uluslararası toplumun Tamillere yönelik katliamdan geriye kalanlara sahip çıkmamasını protesto amacıyla Londra’dan Cenevre’ye kadar bir bisiklet eylemi düzenleniyor.

STRASBOURG DURAĞINDA ÖCALAN NÖBETİ’NE DESTEK VERDİLER

Londra’dan başlatılan ve İsviçre’nin Cenevre şehrindeki Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliğine kadar sürecek 1500 kilometrelik etapta son aşamaya geliniyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) bulunduğu Hollanda’nın Lahey, Belçika’nın başkenti Brüksel, Lüksemburg ve Almanya’nın Saarbrücken şehirlerinden geçen 5 Tamilli eylemci, dün de Strasbourg’daki kurumlar önündeydi.

Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Parlamentosu (AP) gibi kurumların bulunduğu şehirdeki durakları esnasında Tamilliler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için düzenlenen nöbet eylemini de ziyaret ettiler. Kürt nöbet eylemcileri Tamillerin eylemine destek verdiklerini açıklarken, Tamilli eylemciler ise Öcalan’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurguladılar.

ON BİNLERCESİ KATLEDİLDİ, DÜNYA SESSİZ KALDI

Tamiller ile Sri Lanka arasında 1983 yılında başlayan savaşta on binlerce kişi yaşamını yitirmiş, ada ülkesi Sri Lanka’nın kuzey ve doğusunda büyük oranda LTTE’nin hakimiyeti sağlanmıştı. Ancak 2004 yılındaki tsunami felaketi sırasında deniz kuvvetlerini önemli oranda kaybeden LTTE güçleri, Albay Karuna Amman lakaplı Vinayagamoorthy Muralitharan’ın öncülük ettiği ihanet hareketinin Sri Lanka devletiyle anlaşması sonucu önemli oranda zayıflamıştı.

Karuna’nın ihaneti sonrasında Sri Lanka ordusunun 2009 başında başlattığı son büyük askeri operasyon sırasında on binlerce sivil katledilirken, dar bir alanda kalan binlerce savaşçı da yaşamını yitirmişti. Gerilla hareketinin lideri Velupillai Prabhakaran da operasyonun son aşamasında Mayıs 2009’da hayatını kaybetmişti.

Tamillerin o tarihten bu yanaki adalet arayışı ise devam ediyor. Hem büyük katliama hem de sonrasında Sri Lanka devletinin esir ettiği Tamilli sivillere yönelik insanlık suçlarına BM ve diğer uluslararası kuruluşların yeterli düzeyde tepki vermemesi eleştiriliyor.