TJK-E: Hava sahası kapatılmalı, Erdoğan yargılanmalı

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının Türk devletine kapatılmasını, Türk ordusunun derhal çekilmesini ve Erdoğan’ın yargılanmasını istedi.

Türk devletinin işgal saldırıları ve katliamlarına ilişkin yazılı açıklamada bulunan TJK-E, “Türk devletinin 9 Ekim de Rojava'ya dönük başlattığı işgal ve soykırım saldırıları 14. gününde tüm barbarlığıyla devam ediyor” dedi.

Açıklamada, “14 gün boyunca yüzbinlerce insan yurdundan göç etmek zorunda kalmış, yüzlerce sivil, kadın, çocuk katledilmiş veya yaralanmıştır. Bu saldırılarda kimyasal silahlar kullanılarak kalıcı hasarlar yaratılmıştır. Bu katliam, tecavüz, soykırım saldırılarından da en fazla zararı kadınlar ve çocuklar görmektedir. Barbar Türk-DAİŞ çeteleri en fazla kadınları hedef almakta, insanlık dışı uygulamalar ile dünyanın gözü önünde kadınları, çocukları, halkları kırımdan geçirmekte” ifadeleri kullanıldı.

“Tüm bu saldırıları karşı gün varlığına, onuruna ve özgürlüğüne sahip çıkma günüdür!” diyen TJK-E, şunları belirtti:

“Halkımıza dayatılan bu işgal ve soykırım saldırılarına dur diyelim. Bu aynı zamanda varlığımıza-geleceğimize dönük bir saldırıdır. Bugün Rojava'da savunulan özgür kadının, özgür toplumun geleceğidir. Bunun için bir kez daha "Rojava için Sende Ayağa Kalk!" diyoruz. "Kadınlar Rojava'yı savunuyor!" diyoruz.

Aynı zamanda uluslararası kurumlara ve kamuoyuna işgali ve soykırımı durdurmak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Kadın hareketlerinin, yüzlerce sivil toplum örgütünün, siyasi kurum temsilcilerinin ortak taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz.”

TJK-E, şu çağrılarda bulundu:

“* Binlerce insanın ölümüne sebep olabilecek bu soykırımı engellemek için hava sahasını derhal kapatılmalı, uçuşa yasaklanmalıdır.

* Türk devleti işgal ettiği Rojava topraklarını derhal terk etmeli, bölge halkının topraklarına dönmesinin koşulları ve güvenliği sağlanmalıdır.

* Şimdiye kadar yapılan bütün sivil katliamlar ve kullanılan kimyasal silahlarla ilgili olarak uluslararası bir mahkemede Erdoğan yargılanmalıdır.

* Tüm Rojava sınırı boyunca, Türkiye ile QSD arasında güvenli bölge için BM güçleri derhal devreye girmeli ve bu sorumluluğu üzerine almalıdır.

* Türk devletinin NATO üyeliği durdurulmalıdır.

* Türk devletine silah ve ekonomik ambargo uygulanmalıdır. Türkiye’ye dönük turizm boykotu ve Türk malları boykot edilmelidir.

Bu anlamda Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) olarak Defend Rojava'nın 23 Ekim 2019 günü Brüksel'de düzenleyeceği Avrupa Merkezi yürüyüşe başta kadınlar olmak üzere herkesi çağırıyoruz.”