Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar Türk devletinin katliamlarını ve Rojava'ya dönük işgal saldırılarını protesto etmek için bir kez daha alanlara çıktı.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırıları Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar tarafından günlerdir protesto ediliyor. Almanya'nın Essen, Saarbrücken, Stuttgart, Salzgitter ve Giessen şehirlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar Türk devletinin katliamlarını protesto etti.

ESSEN

Essen'de akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi Rojava'ya destek yürüyüşü yaptı. Türk devletinin katliamlarının kınandığı eylemde konuşan Fed Med yöneticisi Yılmaz Gültekin, geçtiğimiz günlerde Herne'de evinin camına YPG bayrağı asan bir yurtseverin evinin ateşe verildiğini hatırlattı. Gültekin'in ardından konuşan Avukat Roland Meister ise, Erdoğan'ın katliamlarla ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Eylemde yurtsever gençlik adına yapılan açıklamada da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çekildi.

SAARBRÜCKEN

Türkiye'nin Rojava işgal girişimi, Almanya'nın Saarbrücken kentinde gerçekleştirilen yürüyüş ile protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde sık sık, "Katil Erdoğan", "Terörist Türkiye ve "Bijî berxwedana Rojava" sloganları atıldı. Eylemde yapılan açıklamada, Türk devletinin Rojava'da yaptığı katliamlara karşı uluslararası kurumların bir an önce harekete geçilmesi gerektiği çağrısında bulunuldu.

GİESSEN

Giessen'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından organize edilen bir yürüyüş yapıldı. Eyleme, Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), Antifaşist Devrimciler (ARAG), Die Linke (Sol Parti) gençlik örgütü (SDS) ve REBELL de destek verdi. Eylem sırasında bir grup Türk faşist provokasyon çıkarmak istemesi sonucu kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Rojava işgalinin son bulmasına ilişkin çağrı yapıldı. Eylemin ardından Polisin 4 Kürdistanlıyı gözaltına aldığı belirtildi.

STUTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde bu akşam da Türk devletinin işgal saldırısı kınandı. Kobanê (Schlossplatz) meydanında toplanan kalabalık bir kitle Türk devletinin saldırı ve katliamlarına dikkat çekmek için yürüyüşe geçti. DTKM, MLKP, PARTİZAN, PYD, MLPD ve Initiative Kurdistan’ın destek verdiği gösteride konuşan PYD Avrupa Temsilci Zozan Rojava “Eğer Rojava düşerse Bakur, Başur, Rojhilat ve Avrupa’da kaybeder, insanlık kaybeder. Varlık yokluk savaşıdır, biz Avrupa’da yaşayanlar bunun için bizler sokaklarda olmalıyız” çağrısını yaptı.

Yürüyüşte Almanca yazılı “Rojava ile dayanışma” pankartının açıldığı yürüyüşte Türk devletinin saldırısında şehit düşen MLKP’li Kerim Pehlivan (Demhat Günebakan)’ın fotoğrafları, YPG/YPJ’nin bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı. Ardından yürüyüşe geçen kitle sık sık "Susma ortak olma”, “Katil Erdoğan Rojava’dan defol”, “Jin Jiyan Azadi”, “Bijî Serok Apo” ve “Rojava yanlız değil” sloganları atıldı. Yürüyüş yine Kobanê meydanında son buldu.

SALZGİTTER

Almanya’nın Salzgitter kentinde “Am Monoument” meydanda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Rojava direnişine destek olmak için bir miting düzenledi. “Elini Çek Rojava’dan” sloganıyla gerçekleşen gösteride YPG/YPJ ve PYD bayrakları taşındı. Bazı Türk milliyetçilerinin provokasyon girişimleri karşısında kitlenin duyarlı yaklaşımı sonucu herhangi bir olay yaşanmazken, gençler şarkılar ve şiirler okuyarak Rojava direnişine dikkat çekti.

Gösteride YJK-E adına konuşan Hakime Yousef “Kürdistanlılar artık birliği istiyor, işgalci ve soykırımcılığa karşı, hepimiz bir araya gelmeliyiz ve Erdoğan rejimine karşı savaşmalıyız, Rojava’yı savunmalıyız, Rojava kalbimizdir, Rojava bizim ana toprağımızdır” ifadesini kullandı. Gösteri “Biji berxwedana Rojava”, “Biji YPG-YPJ-QSD”, ve “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol” sloganlarıyla sona erdi.

LİVERPOL

BREMEN