Tunceli müftülüğü Rüsselsheim’da protesto edildi

Tunceli Müftülüğü’nün Munzur Üniversitesi kampüsünde açtığı ‘Hz. Ali Diyanet Gençlik Merkezi’, Almanya'daki Alevi kurum ve sivil toplum örgütleri tarafından Dersimlilerin yoğun yaşadığı Rüsselsheim kentinde protesto edildi.

Munzur Üniversitesi’nde Tunceli Müftülüğü’nün ‘Hz. Ali Diyanet Gençlik Merkezi’ açıldı. Tunceli Müftüsünün sosyal medya paylaşımlarında yakın zamanda Hz. Fatıma Gençlik Merkezi ve Ehl-i Beyt Kur’an Kursunun açılacağını da duyurdu.

Almanya’daki Alevi kurum ve sivil toplum örgütleri, Dersimlilerin yoğun yaşadığı Rüsselsheim kentinde protesto eylemi yaptı.

Rüsselsheim merkezi tren istasyonu önünde gerçekleştirilen eylem, "Dersim'de Türk İslam sentezi asimilasyona hayır! üst başlığında, Dersim'de Munzur Üniversitesinde, müftülüğün açtığı Hz. Ali Ehlibeyt Gençlik Merkezi'ni kabul etmiyor, kınıyor, bu zihniyeti lanetliyoruz" alt başlığıyla gerçekleştirildi.

Mitingin açılış konuşmasını, Gustavsburg AKM'den Ali Kadir Tanrıverdi, kurumlar tarafından kaleme alınan ortak metni okuyarak yaptı.

Tanrıverdi, "Munzur, diğer adı hınzır üniversitesinde tabelası asılan içi hiçbir zaman doldurulmayacak Hz. Ali Ehlibeyt Gençlik Merkezi adı altında asimilasyon bürosu açılmasına karşı burada bulunuyoruz. Bilinmelidir ki, Dersim Kızılbaş Alevi kimliğinin yaşandığı Anadolu’da Aleviler için en özel bir coğrafyadır ve Alevilerin kalesidir. Bundadır ki, Osmanlı’dan beri sayısız sefer yapıldı ama zafer hiç görülmedi" diyerek, "Her türlü asimilasyona hayır" dedi.

‘AYSEL ANACANDIR'

" Alevilik insanlığa ışık tutan bir yoldur... Bize her türlü iftirayı atan bu zihniyet, bu topraklara hükmetmiştir" sözleriyle konuşmasına başlayan Pir Hüseyin Bildik, Aysel Doğan’ın cenazesine polis saldırısına dikkat çekti. Bildik ise, "Neden Dersim'i seçiyorlar? Çünkü Dersim Kızılbaş Aleviliğin ser çeşmesidir. Dersim Alevi ocakları, Alevi hakikatçılarının, Alevi pirlerinin mesken tuttuğu diyardır. Dersim, ‘el ele, el hakka’ diyenlerin diyarıdır. Onun için Dersim ana canların diyarıdır. Peki ana canlar kimdir? Bugün Dersim’in asi kızı Aysel Doğan, Almanya'da hakka yürüdü. Göçtü, gitti, don değişti. Ama Dersim'e şu anda Aysel Doğan'ın cenazesini almıyorlar. Niye? Çünkü o Dersim'in asil kızıdır. O tıpkı Sakineler gibi, tıpkı Zarifeler gibi, Besêler gibi bir ana candır. O gerçekler demine hü deyip, gerçekleri haktan sayanların ana canıdır. O el ele, el hakka diyenlerin ana canıdır. O ana, Naciye’nin kızıdır. O Ana Fatma'nın kızıdır. O gerçekleri kendi varında, ruhunda, vicdanında taşıyan bir ana candır. Aysel canımız, ruhun şad olsun. Mekanın nur olsun. Anıların ve güzelliklerin yolumuza ışık, Dersim'in kutsal ocaklarına delil olasın. Hak yar ve yardımcın olsun. ",

OCAKLARI SÖNSÜN DİLLERİ LAL OLSUN’

Bildik, müftülüğün açtığı Hz. Ali Ehlibeyt Gençlik Merkezi'ne ilişkin de şunları söyledi: "Diyanet kurumu bir fetva kurumudur. Diyanet kurumu bizim katlimizi vacip, kanımızı helal sayan bir kurumdur. Diyanet kurumu haram yiyen bir kurumdur. Hakkımızı helal etmiyoruz, onların ocakları sönsün, dilleri lal olsun."

Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu, BİR-KAR, Rüsselsheim Demokratik Kürt Kültür Merkezi adına yapılan konuşmalarda da, Hz. Ali Ehlibeyt Gençlik Merkezi'nin açılması kınandı.

Sanatçı Ferhat Tunç ise Türk devletinin asimilasyoncu ve katliamcı politikalarına değindi.

Eyleme katılan ve organize eden kurumlar şöyle: AABF, AABF Hessen, ADEF, Gustavsburg AKM, Frankfurt AKM, Mainz AKM, Hattersheim AKM, Koblenz AKM, Bad Homburg AKM, CHP Hessen, Hoch Taunus AKM, Rüsselsheim Barış Evi, SYKP, Frankfurt Halkevi, Halkevi Darmstadt, FEDA, DİK, DİDF Rüsselsheim, Haziran Kültürevi Frankfurt, Demokratik Kürt Kültür Merkezi Rüsselsheim, BİR-KAR Rüsselsheim, Kızılırmak Kültür Derneği