Viyana’da kriz derinleşiyor, Kurz güven oyu alamadı

Avusturya’da aşırı sağcı lider Heinz-Christian Strache’nin skandal video görüntüleri ardından patlak veren hükümet krizi derinleşiyor. Başbakan Kurz meclisten güvenoyu alamadı.

Dün sona eren Avrupa Parlamentosu seçimlerine bir hafta kala Avusturya’da aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin Alman medyasında yayınlanan skandal video görüntüleri sadece Viyana’da değil, bütün Avrupa başkentlerinde şok etkisi yapmıştı.

Bir Rus oligarkının yeğeni olduğunu söyleyen bir kadın ile yaptığı görüşmeye ilişkin görüntülerinin yayınlanması ardından aşırı sağcı Avrupa Özgülük Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Strache görevinden istifa etmişti.

Aralık 2017’den bu yana ülkeyi yöneten aşırı sağcı-muhafazakar hükümetinin de sonunu getiren video görüntülerinin ardından Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri Başbakan Sebastian Kurz'a karşı güven oylaması kararı alınmıştı. Bugün öğleden sonra mecliste gerçekleşen oylamada Kurz vekillerden güvenoyu alamadı. Oylamada hem sosyal demokratların hem de aşırı sağcıların Kurz’un alehine oy kullandıkları ifade ediliyor.

Kurz’un liderliğindeki ÖVP’nin dünkü AP seçimlerinde yüzde 34 oy alması da güven oylamasının sonucunu etkilemedi. Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in Kurz’un aleyhine çıkan sonuçlardan sonra yeni bir başbakan ataması bekleniyor. İsmi dillendirilen en güçlü aday ise Avrupa Birliği’nin Tarım İşlerinden Sorumlu Eski Komiseri Franz Fischler.

Diğer yandan cumhurbaşkanının Eylül’de yapılması planlanan genel seçimlere kadar Kurz’un başbakanlık koltuğunda kalmasına yeşil ışık yakması bekleniyor. Oylama öncesi mecliste yapılan oturumda ise Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) cephesi Kurz’u sert eleştiriler yönelterek aşırı sağcı-muhafazakar hükümetin artık devri dışı kaldığına dikkat çekti.

SKANDAL VİDEO FPÖ’NÜN OYLARINI DÜŞÜRMEDİ!

Heinz-Christian Strache’nin skandal videosu ardından partisi dünkü AP seçimlerinde yine yüzde 17’lik bir oran yakalamayı başarmıştı. Söz konusu videolarda kendini bir Rus oligarkının yeğeni olarak tanıtan bir kadına partisine yapılacak bağışlar karşılığında Strache ülkedeki kamu ihalelerinden pay vereceğine dair sözler veriyordu. Skandalın ardından cumhurbaşkanı FPÖ’lü bakanların kabineden çıkartılmasını istemiş, Kurz da bunu kabul etmişti.