Werxelê’de kimyasal ile şehit düşen gerillaların kimlikleri açıklandı

HPG, İşgalci Türk devletinin Werxelê’de kimyasal silah ile katlettiği 4 gerillanın kimliklerini açıkladı.  HPG, “Apocu ruhla savaşan yiğit yoldaşlarımızı saygıyla anarken hunhar TC ordusundan intikamlarını mutlaka alacağımızın sözünü veriyoruz” dedi

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Avaşin, Metina ve Zap’a yönelik başlatılan kapsamlı işgal harekatında istediği sonucu alamayan ve yenilgiye uğrayan TC devleti, bu yenilgisini örtmek için kimyasal silahlar kullanarak insanlık ve savaş suçu işlemiştir. TC’nin tüm kirli özel savaş yöntemlerine karşı Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin fedai komutanı Cumali Çorum yoldaşımız öncülüğünde Werxelê’de büyük bir Apocu irade ve fedakarlıkla savaşan Hêvîdar, Yerîvan, Binevş ve Adil yoldaşlarımız büyük destanlar yaratarak kahramanlık duruşu sergilemişlerdir. 4 Haziran’da başlayan ve 14 Temmuz ruhuyla aylarca Werxelê’de direnen yoldaşlarımız, insanlıktan payını almamış işgalci TC ordusunun kullandığı kimyasal silah bombardımanları sonucunda 10 Ekim 2021 tarihinde şehadete ulaşmışlardır. Direnişin her daim zafere götüreceğine olan inançla ve Apocu ruhla savaşan yiğit yoldaşlarımızı saygıyla anarken, hunhar TC ordusundan intikamlarını mutlaka alacağımızın sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Hêvîdar Tirbespiyê
Adı Soyadı: Ala Xidir Xelef
Doğum Yeri: Tirbespiyê
Anne – Baba Adı: Xerma – Xidir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Yerîvan Kato
Adı Soyadı: Makbule Kılıç
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Adile – Emin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Binevş Çiya
Adı Soyadı: Sema Sümbül
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Gülten – Abdulhamit
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Ekim 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Adil Gabar
Adı Soyadı: Yakup Kızılaslan
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Sakine – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 10 Ekim 2021 / Avaşîn

 

HÊVÎDAR TIRBESPIYÊ

Hêvîdar yoldaşımız Rojava’ın Tirbespiyê kentinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesi Önderliğimizin Suriye’de olduğu dönemlerde PKK’yi tanımış ve partimizin sempatizanı olmuştur. Bundan dolayı köklü bir yurtseverlik geleneğine sahip olmuş ve ülkemiz Kürdistan’ın özgürlüğü için yoğun bir mücadelenin içerisinde olmuşlardır. Hêvîdar yoldaşımız da ailesinin bu geleneğini devam ettirmiş ve gençlik yıllarından itibaren çeşitli çalışmalarda yer almıştır. Rojava Devrimiyle birlikte Önderlik felsefesini ve gerilla gerçekliğini daha yakından tanıma fırsatı bulmuş ve büyük bir etkilenmeyle 2013 yılında gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katılmasını “yeni ve özgür bir yaşamın başlangıcı’’ olarak tanımlayan Hêvîdar yoldaşımız gerilla yaşamına bu anlayışla katılmış ve kendisinde önemli değişimler meydana getirmiştir. Erkek egemenliğine dayalı sistemi anlamaya ve çözümlemeye dair ciddi yoğunlaşmaları olan Hêvîdar yoldaşımız bu yoğunlaşmalarından çıkardığı sonuçlarla özgür bir kadın olmanın adımlarını emin bir şekilde atmıştır. Yaşadığı bu yoğunlaşmalara paralel olarak yoldaşlık ilişkilerinde de derinleşmiş ve yoldaşlarının değerli bir yoldaşı olmasını başarmıştır. Bu özellikleriyle öncü bir YJA-Star militanında olması gereken özellikleri kişiliğinde temsil etmesini başaran Hêvîdar yoldaşımız askeri anlamda da kendisini geliştirerek düşmana karşı her anlamda savaşabilecek bütünlüklü bir özgürlük gerillası olmuştur. Gerillacılık mücadelesi boyunca birçok başarılı pratik yürüttükten sonra Avaşîn alanına geçmiş, adeta burasıyla bütünleşmiştir. Her attığı adımda üzerinden geçtiği patikalarda daha önceden buralarda mücadele yürüten yoldaşlarını hatırlamış, bu yoldaşlarının anılarını mücadelesinde yaşatma sözünü yinelemiş ve bu temelde fedailik çizgisinde bir katılımın sahibi olmuştur. Düşmanın Werxelê Direniş Alanları’na saldırmasıyla birlikte başlayan tarihi direnişte en önde yer alan Hêvîdar yoldaşımız birçok eyleme katılarak Werxelê’nin günümüzün Kela Dimdimê olmasını sağlayan yoldaşlarımızdan olmuştur. Faşist Türk ordusunun Kürdistan Özgürlük Gerillası karşısında yaşadığı yenilgiyi hazmedememesi sonucu insanlığın en vahşi uygulaması olan kimyasal silah kullanması sonucu şehadete ulaşan Hêvîdar yoldaşımız biz yoldaşlarının daha fazla mücadele etme gerekçesi olacaktır.

YERÎVAN KATO

Yerîvan yoldaşımız Şirnex’in Elkê ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Doğup büyüdüğü coğrafyanın gerilla mücadelemizin merkezlerinden biri olması nedeniyle partimizi ve gerillayı yakından tanıyan Yerîvan yoldaşımız partimizin yoldaşlık ilişkilerinden etkilenerek gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldığında çalışkanlığı ve doğal kişiliğiyle dikkatleri üzerine çekmesini bilen Yerîvan yoldaşımız özgür kadın ölçülerine ulaşabilmek için kendisini sürekli eğitme çabası içerisinde olmuştur. Bu emeğinin karşılığını her geçen sürede kişiliğinde Apocu militan özellikleri kazandırarak almıştır. Zagroslardan başladığı gerillacılık yaşamında Medya Savunma Alanlarının birçok yerinde devrim çalışmalarını yürüten Yerîvan yoldaşımız üstlendiği tüm görevleri büyük bir sorumluluk bilinciyle yerine getirmiştir. Aynı zamanda DAİŞ faşizmine karşı Şengal’de yürütülen savaşta da yer almış ve insanlık için büyük bir anlam ifade eden DAİŞ’e karşı savaşta bulunma onuruna erişmiştir. Son olarak gerillacılığa başladığı Zagroslara tekrar dönen Yerîvan yoldaşımız Avaşîn’de Türk sömürgeciliğine karşı verilen tarihi direnişte yer almış ve düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eyleme katılarak düşmana olan kinini eylemlerdeki başarısıyla göstermiştir.

BINEVŞ ÇIYA

Binevş yoldaşımız Erzirom’un yurtsever ilçesi Karayazı’da yurtsever Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde bedel veren bir aile çevresinde doğmuştur. Aile çevresinin bu özelliğinden dolayı partimiz PKK’yi yakından tanıyan Binevş yoldaşımız her onurlu Kürt genci ve kadını gibi düşmanın halkımıza yönelik soykırım saldırılarına cevapsız kalmayarak yüzünü Kürdistan dağlarına dönmüştür.

Gerilla saflarına katıldıktan kısa bir süre sonra DAİŞ faşizminin Şengal’deki Êzidî halkımıza saldırması üzerine halkımızın hawarına ilk koşan gerilla gruplarından olan Binevş yoldaşımız burada çetelere karşı verilen savaşta öncülük düzeyinde rol oynamış, köleleştirilmek istenen Êzidî kadınlarının intikamını almasını bilmiştir. Şengal’deki savaş sürecinde askeri anlamda büyük bir tecrübe kazandıktan sonra partimizin kararı gereği 2018 yılında tekrar Kürdistan dağlarına dönen Binevş yoldaşımız aldığı ideolojik eğitimlerle yetkinleşerek öncü bir YJA-Star komutanı olmasını başarmıştır. YJA-Star gerillalarımız öncülüğünde geliştirilen Demokratik Modernite Gerillacılığının pratikleşmesi için askeri sanatta uzmanlaşılması gerektiğine inanan Binevş yoldaşımız bu çerçevede kendisini sürekli eğitmiş ve yetkin bir komutan olmuştur. 2020 yılından itibaren bulunduğu Avaşîn alanında tüm pratik süreçlere katılmış, bu yönüyle önemli bir emeğin sahibi olmuştur. Sömürgeci TC devletinin Nisan ayından itibaren başlattığı Güney Kürdistan’ı işgal operasyonlarının başından itibaren Avaşîn’in her alanında pratik yürütmüş, son olarak da Werxelê Direniş Alanlarındaki onur savaşına katılmıştır. Düşmanın tüm insanlık dışı yönelimlerine rağmen Apocu direniş geleneğinden bir an bile taviz vermeyen Binevş yoldaşımız aylarca süren yoğun savaşta bir YJA-Star komutanı olarak rolünü son nefesine kadar oynamış, biz yoldaşlarına örnek ve intikam gerekçesi olmuştur.

ADIL GABAR

Adil yoldaşımız, Wan’da yurtsever bir aile ve çevrede büyümüştür. Erken yaşlarda Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanımış ve bir gerilla olarak halkımızın özgürlük hayallerini gerçekleştirme temelinde mücadele saflarına katılmıştır.

İşgalcilerin halkımızın geleceği olan Kürt gençlerini yozlaştırma ve asimile etme çabalarına yakından tanıklık etmiştir. Genç bir gerilla olarak birçok farklı alanda kalmış ve kısa sürede Demokratik Modernite’nin öncü gerilla çizgisinde uzmanlaşmıştır. Komutanlaşarak öncü düzeyde bir katılım sahibi olan Adil yoldaşımız, çok sayıda branşta uzmanlaşmış ve öğrendiklerini yoldaşlarına aktarmıştır. Güçlü pratik zekasını kullanarak en imkansız görünen hedeflere yönelmiş ve birçok başarılı eyleme imza atmıştır. Adil yoldaşımız, işgalci TC devletinin 23 Nisan’da başlattığı işgal operasyonu karşısında Mamreşo, Aris Faris, Dola Mara ve son olarak da Werxelê Direniş Alanı’nda yürütülen tarihi direniş içerisinde yer almıştır. İşgalcilerin bütün teknik saldırılarına rağmen bir an olsun tereddüt etmeden düşman üzerine yürümüştür. Savaş suçlusu TC devletinin zehirli gaz ve kimyasal silah saldırılarına rağmen Apocu iradeyle destan yazan Werxelê Direnişçileri’nin geliştirdiği emsalsiz direnişin içinde yer alan Adil yoldaşımız, halkımızın direniş tarihinde yoldaşlarıyla birlikte efsaneleşmiştir. Adil yoldaşımız, Apocu militanların en zor koşullar atında bile nasıl bir iradeyle savaştıklarını ve teslimiyeti asla kabul etmeyerek zafere kadar direniş çizgisinde yürüyüşünün örnek militanı olmuştur. Güler yüzlü, emekçi, fedakar ve fedai duruşuyla geride kalan yoldaşları arasında her zaman zafer çağrısı olarak hatırlanacaktır.

Destansı direnişleriyle Kürdistan tarihinde yeni bir sayfanın açılışının ismi olan Werxelê Direnişçilerinden olan Hêvîdar, Yerîvan, Binevş ve Adil yoldaşlarımız soykırımcı TC karşısında diz çökmeyen halkımızın zaferinin müjdeleyicileri olarak halkımızın hafızasına kazınmışlardır. Apocu fedai çizgisinde ısrarın yiğit temsilcilerinden olan bu değerli yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”