Xakurkê’de eylem, Dersim’de operasyon ve çatışma

HPG/YJA Star gerillalarının Xakurkê’de gerçekleştirdiği eylemde 1 asker öldürüldü. Dersim’de operasyona çıkan Türk askerleri ile gerillalara arasında yaşanan çatışmalar 3 gerilla şehit düştü.

HPG Basın İrtibat Merkezi, gerilla eylemleri ve Türk ordusunun saldırılarına ilişkin yazılı açıklamada yaptı.

HPG açıklaması şöyle:

XAKURKÊ

Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında güçlerimiz, Medya Savunma Alanları’ndan Xakurkê bölgesinde devam eden işgal operasyonuna karşı eylemler düzenlemiştir. Bu kapsamda:

10 Eylül günü saat 09.50’de güçlerimiz, Şehit Botan Tepesi’nde konumlanan düşman birliklerine yönelik eylem düzenlemiştir. Düşman askerlerinin isabetli bir şekilde vurulduğu bu eylemde 1 asker öldürülmüştür.

11 Eylül günü saat 09.00’da güçlerimiz Şehit Sarya Tepesi yakınlarında konumlanan düşman birliklerini hedefleyen bir eylem düzenlemiştir. Düşman mevzii ve barınaklarının yoğun ateş altına alındığı bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.

Gerçekleştirilen bu eylemler ardından işgalci TC ordusu ölü ve yaralı askerleri alandan Skorsky helikopterle alandan uzaklaştırmıştır. Eylemleri gerçekleştiren birliklerimiz sağlam bir şekilde üs alanlarına ulaşmıştır.

DERSİM

26 Ağustos günü işgalci TC ordusu Dersim merkeze bağlı Margeyik alanında bir operasyon başlatmıştır. 27 Ağustos günü saat 03.00 sularında güçlerimiz ile işgalciler arasında çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan bu çatışma ve bombardımanlarda 1 arkadaşımız şehadete ulaşmıştır. Bu operasyon gizli birliklerin desteği ile haleden devam etmektedir. Şehadete ulaşan arkadaşımızın kimlik bilgileri daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır.

27 Ağustos günü akşam saatlerinde Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Leskan köyü alanında bir operasyon başlatmıştır. 28 Ağustos günü sabah saatlerinde taarruz helikopterlerinin desteği ile indirmeler yapan işgalci TC ordusu ile güçlerimiz arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştır. Öğlen saatlerine kadar devam eden çatışmalarda çok sayıda asker öldürülmüş ve yaralanmıştır. Düşmana karşı son mermisine kadar fedaice savaşan Bawer ve Zınar yoldaşlarımız şehadete ulaşmıştır. Operasyon aynı gün akşam saatlerinde alandan geri çekilmiştir. Şehadete ulaşan arkadaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Bawer Dersim
Adı Soyadı: Deniz Karakuş
Doğum Yeri: Dersim
Anne - Baba Adı: Münevver – Alişan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Ağustos 2019 / Dersim

 

Kod Adı: Zınar Sümbül
Adı Soyadı: Hayrettin Akdoğan
Doğum Yeri: Hakkari
Anne - Baba Adı: Emine – Selahattin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Ağustos 2019 / Dersim

 

 ZINAR SÜMBÜL

Zınar yoldaş, Hakkari’de yurtsever bir aile çevresinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu ve büyüdüğü toprakların sürekli işgalcilerin saldırısı altına olduğuna bire bir tanıklık eden Zınar yoldaş, işgalci TC devletinin Kürdistan halkına karşı olan bu faşizmini asla kabul etmemiş ve buna karşı aktif mücadele içerisine girme kararı almış ve 2010 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Tüm doğallığı ve samimiyeti ile Kürdistan dağlarına ayak basan Zınar yoldaş, mücadeleye tüm ruhu ile sarılmıştır. Hakikat arayışından hiçbir zaman vazgeçmeyen Zınar yoldaş, kazandığı ideolojik ve felsefik düzey ile çevresindeki yoldaşları her zaman etkilemeyi başarmıştır. Önder Apo’ya ve şehitlere son derece bağlı olan Zınar yoldaş, özgürlük aşkı ile mücadele içerisinde önemli başarılar elde etmiştir. Bulunduğu alanlarda öncülük düzeyinde önemli görevler üstlenmiş ve bu görevlere devrimci bir sorumluluk duygusu ile yaklaşmıştır. En son bulunduğu Dersim alanında düşmanın işgal operasyonlarına karşı kahramanca savaşmış ve fedai militanlığın adı olmuştur.

BAWER DERSİM

Bawer yoldaş, 1990 yılında Dersim’de dünyaya gelmiş ve büyümüştür. Düşmanın Kürdistan’da ve özelde de Dersim’de yürüttüğü kirli savaş politikalarını erken yaşta fark etmiş ve düşman gerçekliğini çözmüştür. İşgalcilerin Kürdistan halkına karşı olan düşmanlığını hiçbir zaman kabullenmemiş ve saldırıların en yoğun olduğu bir dönemde 2015 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Bawer yoldaş, Dersim’in köklü geleneğinden aldığı ahlak ve kültür ile Önder Apo’nun özgürlük felsefesi ile pekiştirerek kendisini yetkin bir özgürlük savaşçısı olarak yetiştirmiştir. Katıldığı ilk günden itibaren Dersim dağlarında aktif bir mücadele içerisinde bulunan Bawer yoldaş, fedakarca bir katılımın sahibi olmuştur. Arkadaş çevresinde yaşama olan bağlılığı ve kararlılığı ile tanınan Bawer yoldaş, Özgürlük Hareketi’nin öncü bir savaşçısı olmuştur. Örgütün verdiği tüm görev ve sorumlukları üstün bir başarı ile yerine getirmiştir. Düşmana karşı geliştirilen direnişte fedaice savaşan Bawer yoldaş, kararlılığın ve azmin temsilcisi olmuştur.

Şehadete ulaşan Zınar ve Bawer yoldaşlarımızın başta aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkının başı sağ olsun diyor, fedai şehitlerimizin bize devrettiği mücadele bayrağını zafere taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.

GARE VE ZAP

İşgalci TC ordusuna ait savaş uçakları Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırıları düzenlemiştir. Gerçekleştirilen bu saldırıların ayrıntıları şöyledir:

10 Eylül günü saat 15.00 sularında savaş uçakları, Gare bölgesine bağlı Gundê Şêx alanı ile Metina bölgesine bağlı Yekmalê köyü çevresini bombalamıştır.

11 Eylül günü saat 18.30’da savaş uçakları, Zap bölgesinde bulunan Gundê Filleha alanındaki Bahar Tepesi’ni bombalamıştır.

Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda herhangi bir kaybımız yaşanmamıştır.”