Yapay Zeka, Tutankamon’un ‘gerçek’ yüzünü ortaya koydu

Yaklaşık 3.300 yıl önce ölen Antik Mısır firavunu Tutankamon’un gerçek yüzü, yapay zekâ teknolojisi sayesinde yeniden canlandırıldı.

İngiliz Daily Express gazetesinin haberine göre, firavunun altın ölüm maskesi "ilahi" bir güzellik sunsa da, gerçek görünümünün bundan oldukça farklı olduğu ortaya kondu.

Yapay zekâ destekli Midjourney görsel üretici aracıyla yapılan rekonstrüksiyon, genetik analizler ve adli tıp verileri temel alınarak geliştirildi. 

Tutankamon’un 1,68 metre boyunda, doğuştan çarpık ayaklı, geri çekik çeneli ve belirgin büyük dişlere sahip olduğu belirlendi. Kafatası ise genetik bozukluklardan kaynaklı olarak normalden biraz daha uzundu.

Genetik araştırmalar, Tutankamon’un ebeveynlerinin kardeş olduğunu gösteriyor. Bu durum, Antik Mısır’daki hanedanlıklar arasında “kraliyet kanını saf tutma” amacıyla yaygın bir uygulamaydı. Ancak bu evliliklerin, firavunun sağlık sorunlarına yol açtığı düşünülüyor. Tutankamon’un ölümüne sıtma ve kırık bir bacağın neden olduğu tahmin ediliyor.

Yapay zekâ ile oluşturulan görselde, genç firavun dar omuzlu, geniş kalçalı, açık zeytin tonlarında bir cilt rengine sahip biri olarak tasvir ediliyor. Antropolog Nina Jablonski’ye göre, bu cilt tonu, tarihî betimlemelerdeki orta kahverengi tasvirlerle de örtüşüyor.

Tutankamon, 9 yaşında tahta geçmiş ve 10 yıl sonra, 19 yaşında hayatını kaybetmişti. Mezar odası 1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilmiş, 1925’te ise meşhur altın maskesi çıkarılmıştı. Maskesi halen Kahire’deki Büyük Mısır Müzesi’nde sergileniyor.