Yeşiller’den Güven ile dayanışma mesajı

HDP Almanya Temsilciliği’nden bir heyetle bir araya gelen Yeşiller Partisi’nden üst düzey yetkililer, açlık grevi eylemi bugün 71. güne giren Leyla Güven’le dayanışma içinde olduklarını ve eylemini desteklediklerini açıkladı.

Aralarında eski vekillerin de bulunduğu HDP Almanya Temsilciliği’nden bir heyet bugün Almanya’nın Başkenti Berlin’de açlık grevi eylemi 71. güne giren DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in durumuna ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ağırlaştırılmış olarak devam eden tecride dikkat çekmek için Federal Meclis’te grubu bulunan partiler nezdinde bir dizi temas gerçekleştirdi.

HDP eski milletvekilleri Ziya Pir, Faysal Sarıyıldız, Sibel Yiğitalp ve HDP Almanya Temsilciliği’nden Sinan Önal ile Muhammet Kaya’nın yer aldığı heyet ilk olarak Yeşiller Partisi Genel Merkezi’nde Yeşiller’in üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi.

HDP heyeti aralarında Yeşiller Partisi Genel Başkan Yardımcısı Jamila Schäfer ve Yeşiller Partisi’nin Genç Kolları Yöneticisi Max Lucks’un da bulunduğu merkez yönetim kurulundan bir heyetle bir araya geldi. Sıcak bir ortamda geçen görüşmenin ardından Schäfer ve Luck Güven’in fotoğrafları eşliğinde videolu bir dayanışma mesajı yayınladı.

Türkiye’nin demokratikleşmesi ve insan hakları alanında gelişmeler sağlaması için HDP ile dayanışma içinde olduklarını belirten Yeşiller Partisi yetkilileri “Türkiye’deki bu tıkanıklığın aşılmasının tek yolu yeniden barış görüşmelerinden geçer” diye konuştular. Yetkililer devamla Leyla Güven’in eylemini anlamlı bulduklarını ve desteklediklerini ifade ettiler.

Yeşiller Partisi yetkilileri devamla Güven için bir basın açıklaması yapacaklarını belirterek, yakı bir zaman içinde Türkiye’ye de bir heyet göndermeye çalışacaklarını bildirdiler. HDP heyeti ise Güven’in seçilmiş vekil olduğunu, ancak buna rağmen hala cezaevinde olduğunu hatırlatarak, Güven’in özgürlüğüne kavuşması için acilen girişimlerde bulunulması gerektiğini anlattılar.

HDP’DEN ÜÇ TALEP…

Yeşiller Partisi yetkilileriyle yapılan görüşmeye ilişkin açıklama yapan eski HDP milletvekili  Sibel Yiğitalp “Güven’in durumunu an ben an takip ettiklerini belirttiler, durumun ne kadar kritik olduğunu onlar tarafından da bilinmekte. Bize gerekli kurullarda tartıştıktan sonra Güven’in durumuna dikkat çekmek için girişimlerde bulunacaklarını söylediler” diye konuştu.

Eski parlamenter Ziya Pir ise “Biz Alman siyasi partilerine ricacı olarak gitmiyoruz. Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalar var ve bunların gereklerinin yapılması lazım. Biz de bu görevler için kendilerini davet ettik. Hem BM hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin gereklerini hatırlattık” dedi.

Yeşiller ile yapılan görüşmede üç talep dile getirdiklerini hatırlatan Pir devamla şu bilgileri verdi: “Birincisi; Leyla Güven’in durumu, ikincisi; onunla bağlantılı olarak Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, üçüncüsü; Rojava’ya yönelik saldırı tehditleri ve Efrîn’de devam eden işgal. Tüm bu konularda kendilerinin açıklama yaparak girişimlerde bulanacaklarını belirttiler.”