Zara Muhammedi için Zürih’te eylem

Kürdistanlılar ve İsviçreli STÖ’ler, Zürih’te düzenledikleri eylemle Kürtçe ders verdiği için 5 yıl hapse çarptırılan Zara Muhammedi'nin serbest bırakılmasını istedi.

İran'ın Kürdistan eyaletinde Kürtçe ders verdiği için ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verilen Zara Muhammedi için İsviçre'nin Zürih kentinde bir eylem yapıldı.

Nujin Derneği Sosyal ve Kültür Komisyonu Üyesi Zara Muhammedi, Sine kentinde öğrencilere Kürtçe ders verdiği için İran devleti tarafından 10 yıl hapsi istendi.

cezada indirime gidilerek Şubat 2021'de 5 yıllık cezası onaylandı. Zara Muhammedi geçtiğimiz hafta tutuklandı.  

Aralarında Zara Muhammedi'nin aile bireylerinin de olduğu dört parça Kürdistan'dan kurum temsilcileri, İsviçreli sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte Helvetiaplatz’ta bir eylem gerçekleştirdi.

Burada bir konuşma yapan Zara Muhammedi'nin kız kardeşi Kani Muhammedi, Zara'nın sadece Kürtçe ders vermesi yüzünden tutuklanmasına karşı duyarlılık çağrısında bulunarak Zara'nın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kani Muhammedi, “Zara kendini Kürt diline adadı ve 12 yıl boyunca kararlığını sürdürerek açtığı kurslarda derslerini sürdürdü. Bizler Zara'nın bu kararlılığıyla gurur duyduğumuzu buradan tekrar ediyoruz” diye konuştu.

İran Demokratik Parti (KDP-İ) yöneticisi Kamran Resuli'de Zara'nın serbest bırakılması çağrısını yineleyerek başladığı konuşmasında, serbest bırakılması için  sürdürülen kampanyanın hedefine ulaşarak uluslararası sınırları aştığını söyledi.

Kurumlar adına konuşmalarla devam eden eylemde İsviçre Kürt Dili Enstitüsü adına da Ali Şimşek söz aldı.

Dört parça Kürdistan'da rejimler eliyle Kürt halkının, diline, kimliğine, kültürlerine yönelen saldırılara değinen Şimşek, saldırılara karşı Kürtlerin kendi dil ve kimliğine sahip çıkmasının önemine vurgu yaptı. 

Yapılan konuşmaların ardından eylem, Zara Muhammedi için söylenen şarkı ve şiirlerle sonlandırıldı.