Mısır’da mumyalanmış kediler, yılanlar, böcekler bulundu

Mısır’da ilk kez 6.600 yıllık mumyalanmış bok böcekleri ile kedi ve yılan mumyaları bulundu.

Başkent Kahire yakınındaki Sakkara tesisinde dördü 6 bin yıldan daha eski olan yedi mezar bulundu.

Mısır Antikalar Bakanı Halid el Enani, bu keşfin eski imparatorluğun başkenti Sakkara kraliyet şehir mezarlığı içerisindeki Userkaf tören kompleksini çevreleyen kayalık bir alanda yapıldığını bildirdi. Yapılan keşifler arasında 6.600 yıllık mumyalanmış bok böceklerinin yanısıra, kedi ve yılan mumyaları da var.

Bakanlık, mezarlardan üçünün, çağımızdan önce ikinci bin yılın ortalarındaki Yeni Krallık dönemine ait olduğu ve kediler için şehir mezarlığı gibi kullanıldığını belirtti.

Diğer dört mezar ise Eski Krallık’a (M.Ö 4.300) ait. En önemli mezarın ise kraliyet sarayına bağlı yapıların muhafızı Khufu-İmhat’a ait olduğu kaydedildi. Bu mezar, V. Hanedanlığın sonu ile VI. hanedanlığın başlarına denk geliyor. Daha önce Fransız bir ekip de alanın doğu kısmında çalışma yürütmüş ve çok sayıda hayvan mumyası ortaya çıkarmıştı.

Antikalar Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, alanda Nisan 2018’den beri çalışan Mısırlı bir ekibin daha önce bu şehir mezarlığında hiç rastlanmayan mumyalanmış bok böcekleri ortaya çıkardığını açıkladı.

Ayrıca tesiste onlarca kedi mumyası ile, kedi başlı tanrıça Bastet’e adanan 100 dolayında kedi statüsü ortaya çıkarıldı.

Aslan, inek ve şahin figürleri ile tahtadan timsah tabutlar, bin dolayında fayans nazarlıklar, vazolar, papirüs kağıtlar ve genellikle mumyaların yanına yerleştirilen ayine dair sözler içeren Ölüler Kitabı’nda bazı bölümler de bulundu.

Eski Mısırlılar ölümsüzlüğe inanıyorlardı. Bu yüzden bedenlerini ölümden sonra da korumak için mumyalıyorlardı. Hayvan mumyaları ise adak olarak kullanılıyordu. Mısır’da milyonlarca hayvan mumyalandı. Mısırlılar tarafından saygı gösterilen kutsallıkların fiziksel görüntüsü olarak değerlendiriliyorlardı.