BAE, Ay’a uzay aracı göndermeye hazırlanıyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2022’de Ay’a bir uzay aracı göndermeye hazırlanıyor. Araç, Japon uzay keşif şirketi iSpace tarafından taşınacak.

Japon uzay keşif şirketi iSpace yaptığı yazılı açıklamada, 2022’de Ay yüzeyine BAE’ye ait bir Rover göndermeyi öngördüklerini bildirdi.

Kendi uzay programının geliştirmeye çalışan BAE, 2024 yılına kadar Ay’a Raşid isimli roveri gönderme niyetini Eylül 2020’de açıklamıştı.

Japon firma ise BAE aracının 2022’deki bir misyon sırasında iSpace tarafından taşınacağını duyurdu.

2010 yılında kurulan iSpace, milyarder Ellon Musk’un SpaceX şirketine ait Falcon 9 füzesini kullanmayı öngörüyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Raşid isimli roverin, daha önceki keşif misyonları sırasında henüz ulaşılmamış alanlara gideceğini ifade etmişti.

Petrol zengini BAE, uzay yarışına yeni dahil olanlar arasında yer alırken, güçlü bir yer edinmeye çalışıyor.

Eylül 2019’da Rus füzesi Soyuz ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na sekiz günlük bir görev için üç kişinin yer aldığı bir ekip bünyesinde ilk BAE’li uzaya gitmişti.

BAE’nin “Hope” isimli sondası ise şubat ayında Mars etrafındaki yörüngeye başarılı bir şekilde yerleşti. Bu sonda ile Mars’ın hava durumunun sırları ortaya çıkarılmaya çalışılacak. BAE, gezegenler arası misyon gönderen ilk Arap ülkesi oldu.