Kürtler ve dostları Kültür Şöleninde buluştu

Uluslararası Kürt Kültür Şöleni bu yıl Hollanda’da düzenlendi. Avrupa’nın onlarca kentinden insanlar şölene akın etti.

Kürt Kültür Şöleni’ne bu yıl Hollanda Demokratik Kürt Toplum Konseyi (DEM-NED) ev sahipliği yaptı.

Landgraaf kentinde düzenlenen şölene sabah saatlerinde Avrupa’nın onlarca kentinden insanlar, otobüsler veya özel araçları ile gelerek katıldı.

Festival, 2020 yılında Covid-19 salgını çerçevesindeki kısıtlamalar nedeniyle gerçekleşmemişti.

Şölen alanına aşı kartı olanlar ve Covid-19 testi yapanlar alındı. Şölene Avrupa ve Türkiyeli çok sayıda sol grubun katılımı gözlendi.

Alanda kitap, gazete, dergi, yeme-içme stantlarının yanısıra kültürel faaliyet yürüten bir çok kurumun standı gözlendi.

Alan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK, YPG, YPJ bayraklarıyla donatıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden pankartların açıldığı şölen alanındaki büyük sahneye de “Free Öcalan” yazılı büyük bir poster asıldı.

Açılış konuşmasını yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, tüm dünyaya “Kürt halkının duruşunu” gösterdiklerini belirtirken, “Sinan Dersim şahsında tüm şehitleri” andı.

Türk devletinin işgal saldırıları ve Türk devleti ile suç ortaklığı yapanlara tepki gösteren Koç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer siyasi tutsakların direnişini selamladı.

Koç, Avrupa’daki Kürt halkı ve dostlarına önümüzdeki dönemde büyük bir rol düştüğünü ifade ederken, “Dem Dema Azadiyê ye hamlesi” kapsamında işgale ve tecride karşı Kürt halkı ve dostlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü kaydetti.

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise Türk devletinin imha ve işgal konseptinin boşa çıkarılacağını vurguladı.

Göksungur, “Kürtler bugün burada kültürüne sahip çıkarken, aynı zamanda ihanet çizgisine karşı özgürlük çizgisini esas alıyor” dedi.

“Bugün imha konseptinin parçası olan” NATO, ABD ve Avrupa ülkelerine seslenen Göksungur, “Kürtler, Kürdistan ve dostlarından korkmayın. Korkmanız gereken tek şey Kürtlerin yerle yeksan ettiği DAİŞ zihniyetidir, kapitalist sistemdir. Kürtler demokratik meşru mücadelesini sonuna kadar verecektir” dedi.

Şölenin zengin bir kültür ve sanat programı var. Yelda Ebasi, Çoman Reşid, Hozan Canê, Şivan Perwer, Hozan Diyar ve Nanobeat eserleriyle şölene katılırken, çok sayıda mesaj gönderildi ve konuşmalar yapıldı.

KNK Eşbaşkanı Ehmed Karamus, Kürtlere karşı başta dört “işgalci devlet” olmak üzere uluslararası konsepte dayalı bir savaş yürütüldüğünü belirterek, Batılı ülkelerin Türkiye’ye askeri ve siyasi desteğine tepki gösterdi. “Kürt halkına karşı kimyasal silahlar kullanıldığını” ifade eden Karamus, “Düşman ne yaparsa yapsın, Kürdistan’ın batısında, güneyde, kuzeyde ve doğuda güçlü bir irade ile, yurtsever bir irade ile, direnişçi bir irade ile düşmana karşı durmalıyız. İhtiyacımız olan birliktir” diye konuştu.

Hak ve Özgürlükleri Koruma Birliği (AIDL) Başkanı Dr. Muhammed El Şami, “Kürt halkının mücadelesi tüm halklar içindir” derken, özgürlük bayrağını yükselten Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için burada bulunmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

El Şami, “Biz mücadelemizi sürdürüp sizinle olacağız. Biz Özgürlük ve Haklar Derneği olarak size söz veriyoruz ki mesajınızı herkese ulaştıracağız. Size söz veriyoruz ki bugün verdiğiniz mesajı hem uluslararası kurumlara hem Arap halklarına ulaştıracağız. Filistin halkının mücadelesinin yanında Kürt halkının mücadelesini de tanıtacağız. Bunun mücadelesini vereceğiz” dedi.