Mars’ta lav gibi görünen oluşumlar çamur olabilir!

Son yapılan incelemeler, bugüne kadar lav olduğu düşünülen Mars üzerindeki akıntıların gerçekte çamur olduğu sonucunu çıkarıyor.

‘Kırmızı gezegen’ Mars’ın yüzeyinde daha önce lavların olduğu biliniyordu. İlk kez 1965 yılında Mariner adlı Amerikan uzay aracı tarafından gönderilen fotoğraflardan sonra 1969’da Mariner 9 adlı araçtan volkan ve kurumuş dere yataklarına benzer oluşumların görüntüleri çekilmişti.

Ancak o tarihten bu yana lav oldukları sanılan ve bugüne kadar hiçbir uzay aracının örnek almak amacıyla yakınlaşamadığı akıntıların gerçekte çamur olabileceği savunuluyor. Söz konusu kızıl akıntıların Dünyada İzlanda veya Java Adası gibi yerlerde görülen çamur akıntılarına benzer olduğu iddia ediliyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir araştırmada, bu iddiaya yer verildi.

LAVLAR GERÇEKTE ÇAMUR AKINTILARI OLABİLİR

Science et Avenir dergisine konuşan Fransa’nın Nantes ve Angers üniversitelerinin ortak bir laboratuvarında çalışan uzmanlardan Susan Conway, bu iddiayı yaptıkları bir çalışmaya dayandırdı. Conway, laboratuvar ortamında yaptıkları deneylerde düşük basınç altında salınan çamurların tıpkı dünyadaki düşük akışkanlığa sahip lavlara benzer şekle girdiklerini gördüklerini söyledi. Conway, denedikleri çamurların tıpkı Hawaii’de akarken kıvrım oluşturan lav türü olan ‘pahaehoe’ye benzediğini kaydetti.

Araştırmada, Mars’ın yüzeyindeki sıcaklıkların genelde 0 derecenin altında olması ve atmosferik basıncın Dünya’dakine oranla 150 kat daha az olması gibi etkenler de dikkate alındı. Araştırmayı yöneten Conway, Mars yüzeyindeki akıntıların rahatlıkla lav ya da çamura benzetilebileceğini vurguladı.

Conway, Mars’taki oluşumların birçoğunun kaynağına dair bugüne kadarki tezlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de savundu.

HAYAT BELİRTİLERİ ARTIYOR

Mars’ta bugüne kadar hayat olduğuna dair iddialar üzerinden çok sayıda araştırma yapıldı. Son olarak 2018’de yüzey altında bir sudan oluşan ve göle benzeyen bir oluşum tespit edilirken, 2019’da milyarlarca yıl önce su dolu olduğu tahmin edilen nehir vadisine benzer bir yapı da fotoğraflanmıştı.