Onur Direnişi’nin 6’ncı günü: QSD-Şam arasında sınır anlaşması

QSD ve Şam ordusu arasında anlaşmaya varıldı. Anlaşma çerçevesinde Şam yönetimine bağlı ordu sınır hattına yerleşti. Ancak Türk devleti Şam askerlerine dönük de onlarca saldırı düzenlendi.

Türk devletinin işgal saldırılarının önünü almak için QSD ile Şam yönetimi arasında sadece sınır mekanizması doğrultusunda bir anlaşmaya varıldı. Bu çerçevede Suriye ordusu başta Til Temir ve Eyn Îsa olmak üzere tüm sınır hattına yerleşti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi; “Suriye ordusunun, Türk devleti tarafından işgal edilen alanların özgürleştirilmesi ve Türk devletinin işgal saldırılarına karşı QSD’ye destek sunabilmesi için Suriye-Türkiye sınır hattının tamamına yayılmasına izin verilmiştir. Bu anlaşma, Efrîn başta olmak üzere Türk devleti ve bağlı çete grupları tarafından işgal edilen tüm Suriye toprakları ve kentlerinin özgürleştirilmesine imkan verecektir.

Suriye ordusunun sınır hattına yerleşmesi de Türk işgal saldırılarını durdurmadı. Sınıra yerleşen Suriye rejim askerleri Minbic’de Türk devlet çetelerince hedef alındı. Saldırıda 2 Suriye rejim askeri yaşamını yitirdi, 3 asker de yaralandı.

TÜRK ORDUSU YİNE AĞIR KAYIP VERDİ

QSD Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 14 Ekim tarihinde yaşanan çatışmalarda 103 işgalci Türk devlet çetesinin öldürüldüğü, onlarcasının da yaralandığı belirtildi. Ayrıca 2 tank, 2 panzer, 2 uçaksavar (doçka) yüklü araç ve 1 zırhlı aracın imha edildiği kaydedildi.

Direnişte fedaice savaşan 23 savaşçının şehit düştüğü, 39 savaşçının da yaralandığı bildirildi.

GAZETECİLERE SALDIRIYA TEPKİ

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, ''Dün saat 16.00'da Türk savaş uçakları Qamişlo kentinden Serêkaniyê'ye hareket eden sivil konvoyu hedef aldı. Saldırı sonucu ANHA muhabiri Suriyeli Kürt gazeteci Seed Ehmed şehit düşmüş, yerel medya kuruluşlarından en az 4 gazeteci de yaralanmıştır. Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi raporuna göre, bu saldırıda 5 sivil de şehit düşmüştür" denildi.

SİLAH SATIŞLARI ASKIYA ALINDI

Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamace, Türkiye’ye silah satışının askıya alındığını duyururken, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi De Mayo, İtalya hükümetinin ilerleyen saatlerde Türkiye’ye silah satışının durdurulması kararını duyurabileceğini ifade etti.

AB üyesi 28 ülke, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları nedeniyle Türkiye’yi kınadı. Toplantıda Türkiye’ye silah satışında sınırlama konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB dışişleri bakanlarını “Türk devletini yeniden kınamaya ve silah ambargosu uygulamaya” çağırdı.

TRUMP, TÜRKİYE YAPTIRIMLARINI AÇIKLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırıları nedeniyle uygulanacak yaptırımları açıkladı. Trump’ın yaptırım açıklaması şöyle:

"Yakında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrarsızlığa katkı sunan hareketlerine katkı koyan hükümetin mevcut ve eski hükümetinin yetkililerine ya da herhangi bir kişiye yaptırım uygulanması konusunda yetki veren bir Başkanlık kararını yayınlayacağım.

Çeliğe uygulanan gümrük vergisi Mayıs ayında yaşanan indirimin öncesindeki gibi yeniden yüzde 50’ye çıkarılacak. ABD, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen ve Türkiye’yle 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereleri hemen sonlandıracak.”

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırısından dolayı derin endişe duyduklarını belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bölgede çok istikrarsız bir durum ve insanların acı çektiğini görüyoruz” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırısından dolayı derin endişe duyduklarını belirtti.

2008'den beri Suriye'de dini diplomat elçi olarak görev yapan Kardinal Mario Zenari, “Suriye’de bugün yaşanılanlar insan hakkı ihlali ve ikinci dünya savaşında yaşanılanlardan daha büyük hak ihlali yaşanıyor” dedi.

Papa Franciscus da Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşanılan savaşı durdurmak için çağırıda bulundu. Papa, “Savaşın ağırlaşması ile çok sayıda halk toprağını terk etmek zorunda kalıyor. Türk devletinin saldırıları yüzünden çaresiz kalan halk evlerini terk ediyor” ifadelerini kullandı.

UNİCEF Genel Direktörü Henrietta Fore, Türk devletinin işgal saldırılarından kaynaklı yaklaşık 70 bin çocuğun yerini terk etmek zorunda kaldığını, en az 4 çocuğun hayatını kaybettiğini ve 9’unun da yaralandığını söyledi.

YARIN: Onur Direnişinin 7’nci günü: Beyaz Fosfor ve Misket bombaları devrede